A szíriai polgárháború hatása Libanonra

Megérkezett az első humanitárius szállítmány Arszálba azóta, hogy szombat este a Szíriában harcoló iszlamisták lerohanták a libanoni határvárost. Tegnap az al-Nuszra Front és az Iszlám Állam nevű terrorista csoportok, igaz kisebb harcok után, visszavonultak a városból és visszatértek a határ szíriai túloldalára. Azonban Bejrút korántsem dőlhet hátra nyugodtan: a szíriai polgárháború eddig is befolyásolta a libanoni belpolitikát, s a közeljövőben ismét előfordulhat egy ilyen támadás. 

Ebben a rövid elemzésben bemutatjuk, hogy a szíriai polgárháború hányszor érintette közvetlenül Libanont, vagy milyen befolyással volt a cédrusok országának belpolitikájára. 

2011 -
Június 17: A dél-szíriai tüntetések után a libanoni Tripoliban összecsapás tör ki a szunnita és a síita családok között.

Augusztus 8: Saad Hariri volt libanoni miniszterelnök követeli Bejrúttól, hogy a libanoni kormány úgy ismerje el a szíriai eseményeket, mint „mészárlást.”

2012 -
Augusztus 9: Michel Suleiman libanoni elnököt, akiről azt tartották, hogy jó kapcsolatokat ápol a szíriai Baasz Párttal, letartóztatták Bejrútban. Ezenfelül a szíriai rendszer támogatásával és fegyvercsempésztettel is megvádolták. 

Augusztus 20-26: Ismét kiújulnak a harcok a libanoni Tripoliban. 16-an halnak meg, 118-an pedig megsebesültek. A hadsereg megszállása vetett véget az összecsapásoknak.

Október 19: Wissam al-Hassan tábornokkal, a libanoni hírszerzés (Internal Security Forces) vezetőjével, egy gépkocsiba rejtett pokolgép végez, amely további 80 embert is megsebesít a libanoni fővárosban. A tábornok ismert volt Szíria-ellenességéről Libanonban, s sok támogatója a szíriai hírszerzést sejtette a merénylet mögött. A halála után zavargások törnek ki Bejrút keresztények lakta, Ashrafiye nevű negyedében.

- 2013 -

Március 18: Bejrút hivatalosan is tiltakozott a szíriai légierő légicsapásai ellen, amely során iszlamista állásokat bombáztak Arszál mellett.

Április 30: Hasszan Naszrallah, a Hezbollah nevű síita fegyveres szervezet parancsnoka kijelenti, hogy Hezbollah katonái is harcolnak a militáns és az iszlamista csoport ellen Szíriában, mégpedig a Szíriai Arab Hadsereg kötelékében.

Május 19-26: Tripoliban ismét harcok dúlnak: 30 halott, több mint száz sebesült.

Június 23-24: a dél-libanoni Szidon városa mellett harcok törnek ki a libanoni hadsereg és a radikális szunnita sejk Ahmad al-Asszír csapatai között. 18-an vesztették életüket.

Augusztus 15: Támadás éri a Hezbollah központját. Egy gépkocsi rejtett pokolgép robban fel dél- Bejrútban. A támadásban 27-en vesztették életüket.

Augusztus 23: Robbantás Tripoliban, amelyben 45 ember vesztette életét. Ez a legtöbb halálos áldozattal járó merénylet a libanoni polgárháború vége – vagyis 1990 – óta.

November 19: Bombatámadás éri az iráni nagykövetséget Bejrútban és a Hezbollah főhadiszállást. 25 vesztették életüket, köztük az iráni kulturális attasé is.

- 2014-

Június 2: A Világbank szerint a szíriai polgárháború 7,5 milliárd dollárba került a libanoni kormánynak. Ez többek közt a menekültek eltartását jelenti. 

Július 13-14: Szíriai militánsok és a Hezbollah között összecsapások zajlanak Arszál várossal szemben lévő szíriai területeken. 16 harcos vesztette életét.

Augusztus 2: Arszált elfoglalják a militánsok.

Augusztus 6: Az iszlamista csoportok és a libanoni hadsereg fegyverszünetet köt. Elkezdődik a militáns csoportok kivonulása a régióból. A harcok során 67 ember vesztette életét, több mint 50 000 menekült. 

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez