Miért születik minden második kínai baba császármetszéssel?

Nyolc millió kis kínai így látja meg a napvilágot, vagyis a fele a szüléseknek így történik. Az Egészségügyi Világszervezet szerint 10-15% a normális.

 

 

 

 

A WHO egyenesen császármetszés “járványról” beszél. Vajon miért alakult ez ki Kínában, ahol 25 éve még csak 3% volt a császármetszés aránya a szüléseknél?

Előszöris azért, mert ma már a kínai gyerekek döntő többsége kórházban születik. Az otthon szülés aránya drámai mértékben csökkent, még falun is. Vidéken is ma már minden harmadik gyerek császármetszéssel jön a világra. A városokban ez a szám felment kétharmadra, majd csökkent 58%-ra.

Kevés a kórház és még kevesebb a szakképzett nőgyógyász, ezért a szülészetek túlterheltek, az orvosok sietnek. A másik ok a piszkos anyagiakban keresendő. Az orvosok és a kórház is többet számlázhat császármetszés esetén, ráadásul a családok is ezt követelik. Kínában úgy vélik, hogy a császármetszés a biztos szülés.

Minthogy a városi családoknál csak egyetlenegy gyerek van engedélyezve, ezért annak a szülésnek “tökéletesnek kell lennie.” Ma Kínában a császármetszést tartják a tökéletes szülésnek, pedig orvosi szakvélemény szerint nem veszélytelen műtét a császármetszés. A fizikai munkát végző nőknél gondot okozhat. Ha pedig sor kerül második terhességre, akkor szintén nem előny a császármetszés.

Minthogy az egyke politika marad az 1,4 milliárd lakosú Kínában, így minden bizonnyal marad a rekord számú császármetszés is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez