A korrupció öl: 3,6 millióan haltak meg miatta a szegény országokban

Szinte csak megvesztegetéssel lehet hozzájutni életfontosságú dolgokhoz Afrika és Ázsia sok országában. Akinek nincs pénze, meghal. A legnagyobb a korrupció az Ebola sújtotta nyugat-afrikai országokban.

 

 

 

 

 

3,6 millió ember halt meg tavaly amiatt, hogy a korrupció miatt nem kapta meg a neki szánt pénzt. Indiában azért vezetik be a digitális személyi igazolványt, mert a szociális segélyek 85%-a nem jut el az érintettekhez.

Nigériában ugyanezzel kísérleteznek. A 165 milliós afrikai állam egyszer már belebukott ebbe. A One nevű korrupció ellen küzdő nemkormányzati szervezet jelentésével arra kívánja felhívni a G20 következő csúcsértekezletének a figyelmét, hogy a segélypénzek jelentős részét lenyúlják az érintett afrikai és ázsiai országokban.

A Transparency International arról kérdezte 105 állam polgárait, hogy adtak-e pénzt megvesztegetésre? Íme a rekorderek: Sierra Leone 84, Libéria 75%, Kamerun és Mozambik 62-62%. Az első két ország ma különösen gyakran szerepel a hírekben az Ebola járvány miatt. Csak összehasonlításképp: Magyarország 12%-al szerepel a listán éppúgy, mint Izrael.

Az imént említett két kontinentális hatalom mutatója: India 54 és Nigéria 44%. Persze kérdés, hogy mennyire megbízható a felmérés. Oroszországot és Brazíliát kizárták a korrupciós versenyből, mert a számok egyáltalán nem voltak meggyőzőek.

Mi történne ha hirtelen felszámolnák a korrupciót fekete Afrikában? Tíz millió gyerekkel több járhatna iskolába, fél millió új tanárt lehetne felvenni az általános iskolákba, 11 millió ember számára lehetne biztosítani a HIV vírus elleni gyógyszert. Az Ebola járványról nem készült még ilyen felmérés, de nagyon valószínű, hogy ha nem a világ legkorruptabb országaiban tör ki a járvány, akkor az egészségügyi intézmények jobb állapotban lennének és nem halnának meg az emberek tömegesen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez