A vadon élő állatok fele eltűnt 40 év alatt

Egészen pontosan 52%-os a csökkenés a WWF /World Wild Fund for Nature/ szerint, mely kedden tette közzé jelentését az UNESCO-ban. A trópusokon a legnagyobb a veszteség, a mérsékelt égövön kisebb. Leginkább az édesvízi állatok pusztultak el, a tengerekben és a szárazföldön valamivel jobb a helyzet.

 

 

 

 

 

 

10380 állatcsoportot figyeltek meg a kutatók 40 éven át, ez 3038 fajt jelent. A trópusokon 56%-os a csökkenés, a mérsékelt égövön -36% az “eredmény”.

Mindkét területen az édesvízi állatok pusztulása messze meghaladja a többit: 76%-os volt 40 év alatt. A kutatókat meglepte ez sok negatív eredmény, mert arra számítottak, hogy a természetvédelmével kapcsolatos nemzeti és nemzetközi döntések jobban megóvják a Föld élővilágát.

“Így viszont kénytelenek megállapítani, hogy a Föld beteg, elsősorban azért, mert az emberiség drámai gyorsasággal éli fel a készleteket, vagyis hitelben élünk”– fogalmazza meg a tényállást a WWF jelentése.

A világ legnagyobb civil természetvédő szervezetének jelentése kiemeli, hogy a levegő és a víz problémája egyáltalán nem oldódott meg. A széndioxid-kibocsátásban újabb rekordok dőltek meg. Főként amiatt, hogy Kínában a gyors gazdasági növekedés drámai mértékben növelte a széndioxid-kibocsátást az elmúlt 40 évben. Kína az élre is ugrott ezen a listán, melyen aztán utána az USA, India, Brazília és Oroszország következik.

Egy főre számítva persze a kis és gazdag államok az elsők: Kuvait a világbajnok e-téren. A vízfogyasztás is drámai mértékben nőtt, különösen Kínában és Indiában, ahol szinte állandó a vízhiány egyes területeken. “A jelentés szerint mindenképp cselekedni kell, mert az emberiség létszáma a jelenlegi 7 milliárdról tovább nő és a szegény országok termelése és fogyasztása gyorsan zárkózik fel, ez pedig a természetes életfeltételek további romlásához vezethet”– hangsúlyozza a WWF most közzétett jelentése.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez