Hol a legrosszabb megöregedni?

Európa jóléti államaiban a legjobb az öregek sorsa. Norvégia a listavezető, aztán Svédország és Svájc következik. A legeslegutolsó Afganisztán, ahol az öregek szinte semmit sem kapnak az államtól, csak a családjukra számíthatnak.

 

 

 

 

 

Nem dicsekedhetnek a feltörekvő nagyhatalmak sem. Sem Kína, sem India, Brazília, Oroszország, vagy Dél-Afrika nem törődik igazán a hatvan feletti emberekkel.

Ezzel szemben Mexikó bevezette a szociális nyugdíjat, melyre az idősek csaknem 90%-a jogosult. Ezzel Mexikó előlépett a 30. helyre. Európában, Amerikában és Japánban nyesegetik ugyan az állam szociális kiadásait, de a nyugdíjas réteget igyekeznek megkímélni. Hivatalosan emberbaráti szempontokat hangoztat minden kormány, de a helyzet az, hogy a nyugdíjasok alkotják a legnagyobb választói csoportot ezekben az országokban, a számuk és arányuk egyre növekszik.

2030-ban 1,4 milliárd ember lesz hatvan évesnél idősebb. 2050-ben az egész világ népességének csaknem egynegyede lesz 60 felett. A fejlett országokban a számuk meghaladja majd a lakosság egyharmadát. Franciaországban most jelentette be az igen népszerűtlen baloldali kormány, hogy havi 40 euróval növeli a kisnyugdíjasok nyugdíját.

Ki számít kisnyugdíjasnak manapság Franciaországban? Akinek a nyugdíja nem éri el a havi 1200 eurót.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez