Kínai magánvállalkozás az űrben

Műholdrendszert kíván kiépíteni Kína egyik legfiatalabb dollármilliárdosa. A vállalkozó szellemű kínai káder nemrég még új Panama csatorna tervét dédelgetette.

 

Legkevesebb 400 milliárd dollárba került volna az új Panama csatorna, melyet Wang Jing (Vang Csing) szeretett volna megépíteni. Washingtonban nem örültek különösebben a kínai elképzelésnek, mely hamar le is került a napirendről. Ám Vang Csing most az űrben kíván magánbirodalmat kiépíteni. Már egy kisérleti műholdat fel is lőttek Kínából. A Xinwei Telecom tulajdonosa szerint több tucat műholdra lesz szükség, hogy a hálózat világ méretekben működhessen.

Hogy lehet magánvállalkozás az űrben Kínában, ahol a hadsereg szigorúan ellenőriz mindent, ami ebben a szférában történik? Úgy, hogy az ifjú milliárdos minden bizonnyal maga is katonatiszt, aki magánvállalkozás keretében hajtja végre a főnökei utasításait. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az ifjú milliárdos luxus járművein katonai rendszámtábla van, cégeiben pedig ott díszeleg a kommunista párt és a hadsereg vezetőinek óriási arcképe.

A munkások pedig a futószalag mellett a hadsereg harci indulóira dolgoznak serényen. Az űrben tehát egy magánvállalkozás műholdrendszere épül, de emögött ott áll a kínai hadsereg, mely ezen a téren is fel akarja venni a versenyt Amerikával.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez