Irán kimarad az Iszlám Állam elleni koalícióból

Sokan feltételezték, hogy az Iszlám Állam nevű terrorista csoport legyőzősében fontos szerepet játszhat Irán, sőt akár egyfajta óvatos együttműködés veheti kezdetét Washington és Teherán között. Azonban Barack Obama nem nevezte meg Iránt, mint potenciális partnert a “kalifátus” elleni harcban, és nem hívták meg a mai napon tartott párizsi konferenciára sem.

Ali Khamenei ajatollah, az iráni Legfelső Vezető, a saját hivatalos honlapján nyilatkozott arról, hogy elutasította azt, hogy a perzsa állam részt vegyen az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet elleni koalícióban. „Elutasítottam, mert vér tapad a kezükhöz. John Kerry amerikai külügyminiszter is kérte iráni hivatali kollégáját, Mohammad Dzsavád Zarífot, de ő is elutasította azt” – nyilatkozta az ajatolláh, amikor prosztataműtétje után elhagyta a kórházat.

Iránt nem hívták meg arra a nemzetközi konferenciára, amelyet ma tartanak Párizsban és a „kalifátus” elleni közös akcióról szól. Pénteken még a szervezésben részt vevő egyik francia tisztségviselő azt közölte, hogy országa Washington elutasító álláspontja ellenére is kész meghívni Iránt az értekezletre, Teherán mégsem került fel a meghívott országok listájára. Akkor Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter kijelentette, hogy országa nem is szeretne részt venni semmilyen hasonló eseményen. “Nem érdekel bennünket egy ilyen terrorizmusellenes látványértekezlet, amelyen a meghívottak listája szelektív. Iránt a terrorizmus elleni valódi küzdelem érdekli. Továbbra is támogatjuk Irakot és Szíriát a terrorizmus elleni harcukban” – mondta a miniszterhelyettes, majd még hozzátette, hogy “Gyanús, hogy az Egyesült Államok olyan országokkal alakít terrorellenes koalíciót, amelyek a terroristák fő támogató.”

Teherán ezenfelül figyelmeztette e koalíció tagjait: “Az Egyesült Államok a tűzzel játszik a térségben, és tudnia kell, hogy nem támadhatja meg Szíriát az Iszlám Állam elleni harc ürügyén”. A szíriai és az iráni vezetés is attól tart, hogy a koalíció tagjai egy olyan hadműveletet indítanak, amely során nemcsak az Iszlám Állam nevű terrorista szervezetet, hanem a szíriai kormányt és Bassár el-Aszad elnököt is megbuktatják. Ezenfelül a perzsa állam vezetősége „nevetségesnek” nevezte, hogy Szíria bevonása nélkül fogadnak el stratégiákat a „kalifátus” ellen: „Szíria már három éve ezekkel a terroristákkal harcol, szinte állandóan bombázza az állásaikat. Az (Iráni) Iszlám Köztársaság ebben partnere Damaszkusznak és nem vár semmilyen nemzetközi terrorizmusellenes koalícióra, hanem teszi a dolgát.” – jelentette ki Amir-Abdollahian, amikor hétfőn fogadta Patrica Adam francia parlamenti elnököt.

A hétfői találkozón elfogadott zárónyilatkozat szerint a párizsi konferencia részvevői leszögezték, hogy az Iszlám Állam a teljes nemzetközi közösségre veszélyt jelent. Azt is hangsúlyozták, hogy sürgősen véget kell vetni a szervezet jelenlétének Irakban. A párizsi találkozó résztvevői a dokumentumban leszögezték: a cél érdekében elkötelezték magukat arra, hogy minden szükséges eszközzel támogatják az új iraki kormányt az Iszlám Állam elleni harcában, beleértve az iraki vezetők által kifejezett kérésnek megfelelő katonai segítséget is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez