A légicsapások miatt egyre többen állnak át a “kalifátus” oldalára

Egyre több vita zajlik arról, hogy vajon az amerikai vezetésű koalíciós erők légicsapásai mennyi hatékonyak az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet ellen, amely semmiféle komolyabb infrastruktúrával nem rendelkezik, s a bombázások aligha „törik meg a szellemüket”. A probléma nemcsak az, hogy a kalifátus egyszerűen taktikát változtatott, hanem az is, hogy a bombázások miatt a mérsékeltnek tartott szíriai ellenzék tagjai közül egyre többen állnak át a szélsőséges iszlamisták oldalára.

Szeptember 15-én a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) egyik csoportja és az Iszlám Állam nevű terrorista szervezeteegyezséget kötött. A kiegyezést a kalifátussal az egyik legjelentősebb, az amerikaiak által is támogatott, Szíriai Forradalmi Front kötötte meg Hadzsár al-Asszádnál, s a arról született megállapodás, hogy beszüntetik az egymás elleni harcot, helyette pedig közösen fognak harcolni Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen. Pár nappal később az FSA és a Szíriai Nemzeti Koalíció bejelentette, hogy „érvénytelen a megállapodás és nem vonatkozik” a fegyveres ellenzékre: a terrorista szervezet éppúgy ellenség, mint a szíriai kormány.

Csakhogy teljesen más a helyzet a frontokon. Szeptember 23-a, vagyis az amerikai és arab légierők bombázásai óta, azonban egyre gyakrabban fordul elő, hogy az FSA tartozó brigádok egyszerűen „átállnak” a terroristák oldalára. “Segítséget ígértek nekünk tavaly a vegyi támadás után. Most meg együttműködnek a rezsimmel. Csalódtunk az arab szövetségeseinkben és az Egyesült Államokban.” – jelentette ki Naszr al-Haríri, a Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) vezetője. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a nemzetközi közösség fellépésével csak részleges megoldást kínál a szíriai konfliktusra, amelynek során százezreket ölt meg vagy zárt börtönbe a rezsim.

Az elégedetlenség az FSA által ellenőrzött területeken is érezhető. Az elmúlt napokban több tucat tüntetésre került sor Aleppo és Dara városában. A mérsékeltnek tartott ellenzékiek az amerikai bombázások ellen tüntettek és követelték azok mihamarabbi befejezését, sőt inkább arra kérték a koalíció erőit, hogy a hadsereg állásait bombázzák. 

Ezzel párhuzamosan az al-Nuszra Front nevű terrorista szervezetben is hasonló folyamatok vették kezdetüket.  Az al-Kaida kötődésű al-Nuszra Front tagjai közül a bombázások kezdetet óta már jó sokan, egyes becslések szerint több mint fél ezren is, „átigazoltak” az Iszlám Állam nevű terrorista mozgalomba, s például Szíria déli részén – főleg Golán-fennsík mellett és a libanoni határ közelében – már közös hadműveleteket is indítanak. Habár vannak bizonyos „ideológiai” különbségek a két szervezet között – az al-Nuszra elutasítja a kalifátus brutalitását – a köztük lévő ellentétek bombázások óta fokozatosan csökkennek.

Ugyanakkor az amerikai és a koalíciós bombázások teljesen új helyzetet teremtenek. A terrorszervezet tagjai szerint a nyugati és az arab szövetségesek elárulták őket, s egy közös „keresztes hadjáratot” indítottak az iszlám ellen azzal, hogy támogatják Bassár el-Aszadot. „Az al-Nuszra Front vezetésében teljes a káosz, szinte mindegyik parancsnok önállósította magát, teljes a széthúzás. Egyre inkább azok a hangok erősödnek meg, akik a teljes egyesülést akarják.” – jelentette ki egy terrorszervezethez közeli forrás, sőt mások szerint már az al-Nuszra Front 80 százaléka csatlakozott a kalifátushoz. A legnagyobb mennyiségben az észak-szíriai fronton álltak át, ahol csak pénteken 350 egykori Nuszra-fegyveres esküdött hűséget az Iszlám Államnak.

Az al-Nuszrát teljesen mértékben meglepte, amikor az amerikai légierő bombázni kezdte az állásait az Idlib tartományban, mivel nem sokkal előtte az ENSZ terrorista listájára is felkerültek. Ezek a légicsapások több tisztjük és vezetőjük életét követelték. Az áldozatok között volt  a kuvaiti származású Mohsin al-Fadhli is, aki egyike volt az al-Kaida belső körének. Feltételezések szerint ő vezette a híres és rejtélyes Khorasan-csoportot, amelynek a létezését csak szeptemberben ismerték el. Állítólag a csoport kimondottan a nyugati merényletekre specializálódott, s olyan robbanószert fejlesztett ki, amivel ki lehet kerülni a reptéri ellenőrzéseket.

Az al-Nuszra Front ígéretet tett, hogy megtorolja az Egyesült Államokon a légicsapásokat. A szervezet vezetője, Abu Ferasz az-Szuri üzenetének hangfelvételét az al-Arabíja pánarab hírtelevízió tette közzé péntek este. Az iszlamisták részéről ez az első reagálás az Egyesült Államok vezette koalíció szíriai légi hadjáratára. “Mi régóta harcolunk. Ez a háború nem ér végett sem hónapok, sem évek múlva. Évtizedekig folytatódhat” – figyelmeztetett a terrorszervezet vezetője, s a szervezete elleni harcot az iszlám elleni harchoz hasonlította.

Tüntetések az FSA uralt területeken:

{youtube}bKN7j0qQnvU{/youtube}

 

{youtube}PAXhLHxmLM0{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez