A “kalifátus” elfoglalta a kurdok főhadiszállását, de ők még mindig kitartanak

Egyre elkeseredettebb harc folyik az észak-szíriai kurd városért. Pár nappal ezelőtt az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet visszavonulást hajtott végre, de csak azért,hogy erőt gyűjtsön és újabb lendülettel indítson támadást a kurd milíciák állásai ellen. Habár a YPG-nek ezt az offenzívát is sikerült megállítania, de komoly áldozatok árán: a “kalifátus” harcosai elfoglalták a kurdok főhadiszállását.

“Kobáné valószínűleg el fog esni, ha nem érkezik segítség. Tegyék lehetővé az odajutást azok számára, akik csatlakozni akarnak az önvédelmi erőkhöz.” – jelentette ki genfi sajtótájékoztatóján Staffan de Mistura, az ENSZ nemrégiben kinevezett szíriai különmegbízottja, majd hozzátette még, hogy „nem az ENSZ határozatai fogják megállítani az Iszlám Állam előretörését”.

A diplomata szerint még mindig 12 000 civil rekedt a városban, köztük körülbelül 700-an vannak hatvan év felett. Mistura  Srebrenicához hasonlította a Kobánéban zajló eseményeket, mivel meg van győződve arról, hogy itt is ugyanaz fog lejátszódni, mint Bosznia-Hercegovina keleti részén. 1995 júliusában a boszniai településen a boszniai szerb csapatok mintegy 8 ezer bosnyák muzulmán férfit és fiatalembert öltek meg az ENSZ békefenntartóinak tétlensége miatt.

A nyilatkozatra azután került sor, hogy a „kalifátus” harcosai elfoglalták a határváros 40 százalékát. A jelentések szerint a dzsihadisták mélyen behatoltak Kobánéba és gyakorlatilag teljes felügyeletük alá vonták azokat az épületeket, amelyekben a helyi kurd kormányzat és Népvédelmi Egységek (YPG) központjai voltak. A „biztonsági negyed” teljesen a terrorszervezet ellenőrzése alá került. A legutóbbi harctéri jelentések szerint szombat reggel a dzsihadisták újabb offenzívát indítottak, amelynek célja a kurd „gyűrűbe fogása” és a civilek menekülésének megakadályozása. Egy durva, másfél órán át tartó kemény harcok után a YPG egységei megakadályozták, hogy a terroristák újabb kerületeket vonjanak ellenőrzésük alá. 

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció ezért péntek délután légicsapások sorozatát hajtotta végre az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet ellen Kobáné közelében, de már az észak-szíriai városban is olyan célpontokat is támadtak, amelyek a város határán belül találhatóak.  A légicsapásokat követően két füstfelhő emelkedett a magasba Kobani felett. Röviddel ezt megelőzően egy hatalmas robbanás rázta meg az ostromlott város központját, mivel egy autóba rejtett pokolgép robbanása okozta a Kobanét védő kurd erők állásaitól mintegy kétszáz méterre nyugatra. Szombaton pedig a koalíciós erők a város déli és keleti részét bombázták.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez