Ismét harcok dúlnak a libanoni Tripoliban

A libanoni Tripoliban már megszokott dolognak számítanak a hadsereg és a szélsőségesek, valamint a szunnita és a síita lakosság közötti összecsapások, de most először fordult elő, hogy komoly harcok dúltak a település belvárosi részén. A katonai hadművelet még jelenleg is tart és a militánsok kezdtek visszatérni az állásaikba. Azonban Bejrútnak egy újabb problémával kell szembenéznie: a terroristacsoportok ugyanis válaszként ki akarják végezni a foglyokat. 

Az összecsapások péntek este kezdődtek Tripoli óvárosának Bassár nevű részében, amikor iszlamista militánsok lerohanták a városrészt. A hadsereg szombaton támadást indított a magukat elsáncoló szélsőségesek ellen, s heves tűzpárbaj bontakozott ki. A katonák megpróbálták biztonságba helyezni az ott rekedt családokat. Szombat éjjel a libanoni hadsereg újabb offenzívát indított és a szélsőséges iszlamistákkal vívott harcokban hat terrorista, három katona és két civil vesztette életét. A sebesültek száma több tucatra tehető. A terroristák visszavonultak a város környéki dombokra és magukkal vittek egy katonai foglyot is.

A Libanoni Fegyveres Erők (LAF) késő esti közleménye szerint a katonák visszaszorították a szélsőségeseket, több fegyverest őrizetbe vettek és a náluk talált fegyvereket, muníciót és robbanóanyagot pedig lefoglalták. Vasárnap délelőtt a tüzérség folyamatosan lőtte a terroristák állásait, amelyekbe aztán a légierő is belekapcsolódott. A harcok átterjedtek a környező kisebb falvakra is: Mhamrában két katona vesztette életét egy lövöldözésben, s a Tripoli felé tartó főúton pedig rakétatámadás ért egy katonai járművet, amelyben az egyik tiszt meghalt.

A Tripoliban zajló harcok hírére az al-Nuszra Front nevű terrorista csoport bejelentette, hogyha a LAF nem állítja le a hadműveleteket a “szunniták ellen”, akkor kivégzik azokat a katonákat és rendőröket, akiket Arszál elfoglalásakor ejtettek túszul. ” Az első akit kivégzünk Ali Bazzál lesz” – írta ki a Twitter fiókjára az egyik terrorista parancsnok.

Tripoliban a szíriai polgárháború kitörése óta feszült a helyzet és szinte állandósultak az összecsapások a szunnita és a síita lakosok között. Legelőször 2012. augusztus 20-26 között törtek ki harcok, amelyekben legalább 16-an haltak meg és 118-an pedig megsebesültek. 2013-ban 45 ember vesztette életét egy pokolgépes merényletben, amely a legtöbb halálos áldozattal járó merénylet volt a libanoni polgárháború vége – vagyis 1990 – óta. A LAF 2014. április 3-án vonult be a városba és sokan abban reménykedtek, hogy végre konszolidálódik a helyzet.

A kép forrása: Europress/AFP

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez