5 kairói templom, amit látnod kell

Az ókorból fennmaradt egyiptomi keresztény közösségnek, a koptoknak csodás templomaik vannak Egyiptom-szerte. Akad olyan fáraókori emlék, Luxorban is, amelynek falain még mindig láthatók azok a festmények, amelyek akkor kerültek oda, amikor az ilyen ősi épület-maradványokban tartották összejöveteleiket az első keresztények.

A kolostori mozgalom megalapítása is Egyiptomhoz fűződik, Remete Szent Antal követői a Vörös tengerhez közel hozták létre a 4. században az első szerzetesi közösséget, amelynek épületeit a Kairóból Hurghadába vezető út mellett most is megcsodálhatjuk. Ma is szerzetesek lakják, mint például a Nátron völgy négy gyönyörű ősi kolostorát is. Kairó egyik legjobb múzeuma a hihetetlenül gazdag kopt múzeum, és a templomok is csodákat rejtenek. Most ötöt mutatunk meg az egyiptomi főváros keresztény templomaiból.

Függő templom

A felújításáról nemrégiben számoltunk be.  A Szűz Mária Kopt Ortodox Kopt Templom a legrégebbi Kairó sok kopt templomából. Ez a hivatalos neve, de mindenki csak Függő templomnak hívja. Hogy miért, arról itt írtunk. A 3. században épült, egy római erőd tetején. Főhajóját egy folyosó fölé függesztették. A méretei kívülről csalódást okozhatnak, de odabent hihetetlen dolgokat látni. Már maga az említett szerkezet is építészeti csoda, de ahhoz, hogy igazán lásd, mi is van ott, kell egy idegenvezető. Vagy egy segítőkész pap.

Barlangtemplom

barlangtemplom

Ezt is csak a köznyelv hívja így, az igazi nevét Szent Simonról kapta. Arról az egykori kairói tímárról, mai kopt szentről, aki a hitével képes volt elmozdítani a helyéről a templomnak otthont adó nagy hegyet, a Mokatámot. Ez is a legrégebbi templomok egyike. Meg kell dolgozni azért, hogy megnézhessük: át kell kelnünk a zsúfolt és bűzös szemétvároson. De ha már ott vagyunk, egy másik világban találjuk magunkat. Ez a nyüzsgő Kairó egyik legcsendesebb pontja. Sziklába vájták, hat kis kápolnával együtt. Amfiteátrum-szerűen ülhetnek benne a hívők, egyszerre 20 ezren. Ettől a Közel-Kelet legnagyobb temploma. A hegyoldalba a templomban és körülötte egy lengyel szobrász vési évtizedek óta a homokkőbe csodás bibliai tárgyú domborműveit. A templom mellől gyönyörű a kilátás Kairóra.

Mária templom Maadiban

máditemplom

 

 

 

                    Gyönyörű szentély a Nílus partján. Úgy tartják, hogy a Szent Család itt haladt el, amikor megkezdte felső-egyiptomi vándorlását. Ez, és gyönyörű elhelyezkedése teszi kihagyhatatlan látnivalóvá.

Szent Márk Székesegyház, Héliopolisz

szentmárk

A felső-középosztály lakta Héliopoliszban sok kairói keresztény él. Nem csak nekik ez az első templomuk, hanem az összes, az egyiptomi lakosság tizedét kitévő koptnak is: ez ugyanis a mindenkori kopt pápa otthona. Az alapkövét 1922-ben rakta le V. Ciril, az akkori egyházfő. A modern keresztény építészet zászlóshajójának számít Egyiptomban, de a területén van egy sokkal-sokkal régebbi, gyönyörű kis kápolna is.

Szűz Mária temploma Haret Zuweilában

zuweila

A középkori Kairó keskeny utcáiban megbúvó templomot a 10. században építették. Külseje arról tanúskodik, milyen régi és gazdag a kopt történelem Kairóban. A templomban van egy kút, a hiedelem szerint ezt a gyermek Jézus megáldotta a Szent Család már említett egyiptomi útján. A 15.-16. században ez volt a kopt pápák székhelye.

(Visited 210 times, 6 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez