Repül a palesztin kő, húsz év jár érte

Az elmúlt hónapokban Jeruzsálemben, főleg a legutóbbi palesztin-izraeli konfliktus után, egyre gyakoribb, hogy petárdákkal és kövekkel dobálják meg az izraeli autókat és vonatokat. Ezért szigorítottak a törvényen: a korábbi két év helyett akár húsz évre is bebörtönözhetik azokat, akik kővel dobálják meg a járműveket. 

A hétvégén több kődobálós esetet is jelentettek az izraeli hatóságok. Kelet-Jeruzsálemben két incidens volt, Talpióban pedig egy palesztin fiatalt letartóztattak, amiért egy autóbuszt dobált meg. Szintén vasárnap történt, hogy a kiérkező rendőrökre petárdákat hajítottak és tűzijátékokkal lőtték őket: egy 13 éves palesztin fiút is őrizetbe vettek.

Izrael keményen fellép a kődobáló, petárdázó és Molotov-koktélozó terroristák ellen” – jelentette ki a Knesszet vasárnapi ülése után Benjamin Netanjahu miniszterelnök. Azzal indokolta a szigorú büntetést, hogy „csak így lehet megteremteni a nyugalmat és békét Jeruzsálemben”. Cipi Livni igazságügyi miniszterasszony pedig hozzátette, hogy „a terrorista az terrorista, függetlenül attól, hogy mit használ fegyvernek.”

Az új törvény értelmében tíz év börtönnel büntethető az, aki kővel kárt okoz egy autóban, és ezzel veszélyezteti nem csak a kocsiban ülő, hanem mondjuk az út mellett sétáló emberek testi épségét is. Ezen felül ha sikerül bebizonyítani, hogy szándékos volt a támadás, akár húsz évre is ítélhetik az illetőt. Ha pedig egy rendőrjárművet ér ilyen kőtámadás, akkor az “hatósági eljárás akadályozásának” minősül, és öt évet kaphat érte a támadó.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez