Török katonákkal barátkoztak a “kalifátus” harcosai

Sok kényes kérdést vet fel az a videofelvétel, amely nemrég került fel az internetre: török katonák az Iszlám Állam terrorszervezet harcosaival beszélgetnek önfeledten a határ mellett.

Október 22-én készítették a videót a Zarova-dombnál, Kobáne határában. Kurd aktivisták rakták fel az internetre, és mára már a nyugati sajtóban is felbukkant.

A felvételen az Iszlám Állam két, állig felfegyverzett tagja járőrözik a török-szíriai határon, egy rakás autó mellett, amelyeket még a kurdok hagytak hátra menekülés közben. Aztán észreveszik, hogy valaki filmezi őket: válaszul integetni kezdenek, és vészesen megközelítik a határt. Erre  röviddel később megáll mellettük egy katonai jármű, tele török katonákkal. Ám ezek, ahelyett, hogy fegyvert fognának a terroristákra, beszédbe elegyednek a „kalifátus” harcosaival. Van egy pillanat, amikor az egyik katona mintha elvesztené a türelmét, gyorsan kivesz egy gépkarabélyt a járműből és dühösen indul meg a terroristák felé, de pár pillanattal később már ő is önfeledten beszélget a harcosokkal.

A konverzáció csupán néhány percig tart, majd a két terrorista visszaindul a határ szíriai oldalára, miközben a felvétel végéig a mutatóujjuk a levegőben van, és Allah Akbárt kiabálnak. Azt, hogy miről folyt a diskurzus, egyelőre nem tudni. Egy azonban biztos: új és égető kérdéseket vet fel Ankara és az Iszlám Állam kapcsolatáról. Sokan ugyanis azzal vádolják Ankarát, hogy „kétarcú politikát folytat a terroristákkal szemben”, és tisztázatlan kapcsolatokat ápol több terrorszervezettel, így az al-Nuszra Fronttal. És ezt már nem csak olyan régióbeli országok állítják, mint Szíria és Irán, hanem az Egyesült Államok is. Az Európából érkező dzsihadisták többnyire Törökországon keresztül utaznak be Szíriába, és nem ritka, hogy a török határ mellett létesített kiképzőtáborokban kapnak harci kiképzést. Ezen felül nem ritka az sem, hogy a „kalifátus” súlyosan sérült harcosait török kórházakban látják el.

Íme, a török katonák és a “kalifátus” tagjainak találkozója:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez