Inkább luxushajón, mint repülőn utaznak az iszlamisták

A dzsihádista harcosok inkább luxushajóval utaznak a közel-keleti térségbe, mert a repülőtereket túl szigorúan ellenőrzik.

Nagyon érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet az Interpol. Azok a nyugat-európai iszlamisták, akik be szeretnének állni az Iszlám Állam terrorszervezetbe, egyre nagyobb számban választják utazásukhoz a luxus hajójáratokat. Pontos számokat azonban nem tudott a szervezet közölni – írja a BBC.

A légi közlekedésnek sok hátránya van a terroristák szempontjából. Az utasok ellenőrzése és a repülőterek szigorú védelme miatt már számos iszlamistát tudtak előállítani a hatóságok. A tengeri közlekedés ezzel szemben járható alternatívát jelent. Nagy számban indulnak hajók a térségbe, több kikötőben is megállnak, és a biztonsági intézkedések is kevésbé szigorúak.

Az Interpol terrorizmusellenes osztályának igazgatója, Pierre St Hilaire úgy nyilatkozott, hogy az európai iszlamisták leginkább a törökországi Izmit városát veszik célba. Innen szárazföldi úton jutnak el az Iszlám Államhoz.

A Nemzetközi Hajózási Egyesület ezzel szemben cáfolta, hogy járataikon hiányosak lennének a biztonsági intézkedések. Az utasok adatait ők is ellenőrzik és tárolják.

Az ENSZ értesülései szerint mintegy 80 ország 15 ezer dzsihádistája harcol az Iszlám Állam soraiban.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez