Aszadot hatalmas fölénnyel választották meg ismét Szíria elnökének

Bejött a papírforma, vagyis Bassár el-Aszad nyerte meg a szíriai elnökválasztásokat, s újabb hét évre ő lesz majd az ország államfője. Miközben a hívei óriási ünnepségeket rendeznek, a Nyugat illegitimnek tartja a választásokat, az Egyesült Államok pedig egy nagy semminek nevezte azokat.

Három évvel a polgárháború kitörése után először tartottak elnökválasztást Szíriában.A szíriai parlament elnökének szerda esti bejelentése szerint földcsuszamlásszerű győzelmet aratott az előző nap tartott szíriai elnökválasztáson Bassár el-Aszad jelenlegi államfő: a szavazatok 88,7 százalékát kapta. A parlamenti elnök, Mohamed Dzsihad al-Laham szerint Aszad két riválisa, Máher el Haddzsár és Haszan Abdalláh en-Núri 3,2, illetve 4,3 százalékot kapott.

A szíriai ellenzék eleve kétségbe vonta a választás legitimitását. Aszaddal szemben két viszonylag ismeretlen ellenjelölt indult, akik nem számítottak komolyan vehető kihívónak. Ráadásul a szavazást a polgárháború kellős közepén tartották, és csak a kormányerők által uralt területeken lehetett az urnák elé járulni, a felkelők kezén lévő helyeken nem. Azonban szokatlanul magas volt a részvételi arány: a 15,85 millió szíriai választópolgárból 11,63 millió járult az urnákhoz, ami a szavazóképes lakosság majdnem háromnegyedét jelenti.

Az Európai Unió közleménye szerint a szavazás nemcsak illegitim volt, hanem “aláássa a szíriai borzalmas konfliktusra megoldást kereső erőfeszítéseket” is. John Kerry amerikai külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy “ez nem választás volt, hanem egy nagy semmi”.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez