Szabadon engedték a túszul ejtett apácákat Szíriában

Szabadon engedtek a szíriai Maalúla városában több mint három hónappal ezelőtt túszul ejtett tizenkét apácát vasárnap, a nővérek már úton vannak a főváros felé – vált ismertté libanoni biztonsági és egyházi forrásokból. 

A nevük elhallgatását kérő tisztségviselők arról számoltak be, hogy az apácákat a hét elején először a libanoni Arszálba szállították, majd később útnak indították őket Damaszkuszba.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető felkelők tavaly decemberben hatoltak be a Maalúla városközpontjában lévő Mar Takla (Szent Tekla) kolostorba, és elhurcoltak onnan a szomszédos Jabrúd városba tizenkét szíriai és libanoni apácát, illetve a zárda elöljáróját is. A lázadók meggyaláztak és kifosztottak több templomot is, és vaktában lövöldöztek az utcán, hogy megfélemlítsék a városban élő keresztényeket.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők egy hónappal ezelőtt offenzívát indítottak a stratégiai fontosságú Kalamún régióban a lázadók kezén lévő utolsó város, Jabrúd ellen. “Amit a szíriai hadsereg elért Jabrúdban, az megkönnyítette a folyamatot” – mondta sajtótájékoztatóján egy szíriai görög ortodox püspök.

Az an-Núszra Front nevű szervezet fegyveresei szeptember elején már egyszer ellenőrzésük alá vonták Maalúlát, de a kormányerők három napra rá elűzték őket onnan. Azóta harcok dúlnak a település környékén.

A Damaszkusztól 55 kilométerre északra fekvő Maalúla az egyik legjelentősebb keresztény város Szíriában. A település ötezer lakosának többsége görög katolikus. A helybeliek arámi nyelven beszélnek – ez annak az ősi nyelvnek a változata, amelyen Jézus Krisztus is szólt híveihez.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez