Így harcolnak a kurd amazonok Szíriában

2012 eleje óta a Szíria északi és észak-keleti részén élő kurdok önállóan és sikeresen veszik fel a harcot a különböző iszlamista és terrorista csoportokkal. A Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) katonái széleskörű harctéri tapasztalatokra tettek szert, s a női harci egységek nagyon komoly hírnevet vívtak ki azzal, hogy hihetetlenül hatékonyan és kegyelmet nem ismerve harcolnak az iszlamisták ellen.

A Népvédelmi Egységek (YPG) sorai között nagy számban találhatóak nők, s egyes becslések szerint a harcoló alakulatok 40 százaléka csak nőkből áll, ami körülbelül 40 000 harcost jelent. Hamid Messoud, az Observer egyik tudósítója, júliusban kiutazott Szíria kurdok által lakott részébe, ahol számos beszámolót és riportot készített a YPG-vel és a kurd civilekkel. Tíz napot töltött a Ras Al-Ayn nevű település melletti frontvonalában. A frontvonalon voltak olyan egységek,amelyek csak nőkből álltak, más egységeknél viszont mindig akadt egy-két férfi tanácsadó, vagy szakértő (pl. robbantási szakértők, kiképzőtisztek, hadmérnökök, vagy hírszerzési tagok).

Jiane, a női osztagok egyik főparancsnoka többek közt arról beszélt, hogy az iszlamistákkal folytatott harc nem más, mint egy „felőrlő háború”, amely csak akkor ér véget, hogyha az egyik fél teljesen felmorzsolódik a harcok alatt. „A szélsőséges militánsok százával jöttek az általunk védett kapu (Ras Al-Ayn városa a török határ mellett fekszik, dombos területen így nehéz megközelíteni – szerző) felé, de lerítt róluk, hogy nincsenek megfelelően kiképezve. Hiába voltak többszörös túlerőben, mi sokkal fegyelmezettebbek voltunk és kitartottunk a végsőkig.” – mesélte a riporternek a parancsnok.

Rojava-1

Egyik este egy női őrjárat kivitte Messoudot egy ellenőrző körútra. Az őrjárat során látták az iszlamisták állásait, amelyek alig két kilométerre feküdtek a kurd egységektől. A riporter megkérdezte az őrjárat parancsnokát, hogy nem aggódik-e a rajtaütések miatt. Beerolat így válaszolt: „A lehetőség mindig fenn áll. A jó hírszerzésünknek köszönhetően tudjuk, hogy a héten erősítést kaptak a dzsihadisták, így bármikor megindulhat egy újabb támadás. De ők tudják jól, hogy mi képzettek vagyunk és megfelelően fogadjuk őket, sőt mi sem ismerünk kegyelmet. A tét magas: ha mi elesünk, akkor a rokonaink, a civilek, a nők, a gyerekek és az öregek szabad prédává válnak. Ezt nem engedhetjük meg.”

3

A tíz napban Messoud több kurd női katonát is meginterjúvolt. A 25 éves Russiar egyenesen egy törökországi egyetemről érkezett, miután befejezte a tanulmányait. „ Nincs sok szabad időnk, így ami van azt igyekszünk kiképzéssel, alvással és pihenéssel tölteni. Ha esetleg mégis unatkozunk, akkor ideológiai szinten képezzük magunkat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy valamiféle zavaros politikai eszmével vagy vallási értelmezésekkel foglalkozunk, hanem a kurd kultúráról, történelemről, irodalomról, gasztronómiáról és hagyományaikról beszélünk vagy vitázunk. Legutóbb egy kurd népdalversenyt rendeztünk, de győztes már nem tudtunk kihirdetni. Na nem azért, mert annyira rossz volt mindenki, hanem mert a verseny közben megszólalt a sziréna és egy militáns támadást kellett visszavernünk.”

kurdfighter

A riporter sokáig tanakodott magában azon, hogy vajon tegyen-e fel kérdéseket a női harcosok magánéletéről és házassági szándékaikról. Végül megkérdezett egy húszéves lányt, név szerint Shilane-t. „Ezt a sorsot mi magunk választottuk, és nagyon nehéz út. Le kell mondanunk a családról, legalábbis addig, amíg harcolunk: hisz bármikor meghalhatunk.” – felelte a nő.

4

Végül az egyik harcos, Biritane összegezte Messoudnak a harc lényegét: „Egyszerűen arról van szó, hogy ezek az iszlamisták vissza akarják vetni a társadalmunkat a sötét középkorba. Rabszolgasorsot szánnak a nőknek is, akiknek semmi beleszólása nem lenne a dolgok menetébe. Ezt nem engedhetem meg. Ugyanígy gondolják a kurd nők is, nemcsak azok akik harcolnak, hanem az otthon lévők és a gyerekeket nevelők. Tudják, hogy mi a jövőjükért harcolunk.”

tumblr muj080hhSh1sx76vio1 500

Pár nappal később, miután Hamid Messoud elhagyta Ras Al-Ayn városát és a női egységeket, az iszlamisták újabb offenzívát indítottak a határváros bevételére. Később a hírszerzés kiderítette, hogy a július végi erősítés során az Iszlám Állam nevű szélsőséges terrorista csoport harcosai érkeztek az iszlamisták megsegítésére. Aztán augusztus elején indítottak egy közös átfogó támadást, de a női kurd egységeknek ezt is sikerült visszaverniük,de csak jelentős áldozatok árán: Biritane és Beerolat is elesett a csatában.

A SkyNews egyik összeállítása a női kurd harcosokról, de nem Szíriában, hanem Észak-Irakban:

{youtube}M1rZuCKjMLg{/youtube}

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez