Harmadával csökkentik a közel-keleti szír menekültek élelmiszer-fejadagját

Az 4 millió szírt, akik a környező országokban kerestek menedéket nagyobb részt az ENSZ által működtetett WFP élelmezi, nekik pedig elfogyott a pénzük, és adakozni éppen senki sem akar.

Abeer Etefa, a szervezet szóvivője Ammanban jelentette be ezt. Csökkentik a támogatottak számát is – Jordániában több, mint 220 ezer menekült már szeptemberben sem kapott élelmiszer-támogatást az által működtetett ENSZ World Food Programtó.  Nem először kényszerül a WFP a támogatások csökkentésére. Az év elején még 2,1 millió főhöz jutottak el a vócsereik, most már csak 1,4 millióhoz. Az élelmiszerjegyek értékét is csökkentették – jelenleg fejenként, havonta 14 USD – kb 4000 forint – értékben kapnak  támogatást. A támogatást először azoktól kénytelenek megvonnni, akik a táborokon kívül (csádoknál, rokonoknál, ismerősöknél), városokban élne. A későbbiekben a menekülttáborokban is csak a “különösen sérülékeny csoportokra” – egyedülálló anyákra,  betegekre, gyermekekre tudnak koncentrálni.

Bár korábban több ország és donor szervezet jelezte, hogy szívesen támogatná a menekülttáborokban az életminőség javítását, egyelőre az adományok nem nagyon érkeznek a WFP-hez. A program folytatásához évi még 236 millió dollárra lenne szükség – de egyelőre csak idén novemberig van elég pénz.

Abeer Etefa hangsúlyozta, abban, hogy a közel-keleti régióból egyre többen indulnak meg Európa felé jelentős szerepet játszik az, hogy ott folyamatosan romlanak az életkörülmények, és képtelenek fenntartani a korábbi támogatásokat.

(Visited 8 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez