Szír lázadók tanácsai ukrán lázadóknak

Az arab világban is nagyon odafigyelnek arra, hogy mi történik Ukrajnában. Sokan úgy gondolják: Szíria mellett ez az új hidegháborús küzdőtér, az Egyesült Államok és Oroszország izmozásának a helyszíne – írja a Közel-Keleti Médiakutató Intézet. Több szíriai facebook-oldal is ezt tükrözi. Az ottani felkelők úgy látják: eljött az ideje annak, hogy tanácsokat adjanak ukrajnai társaiknak. Ki komolyan, ki pedig irónikusan. 

Virtuális facebook-eseményt hirdettek meg homszi aktivisták. Az a címe, hogy Adjunk tanácsot az ukrajnai és a venezuelai lázadóknak. És adtak. Felkelők a felkelőknek. Néhányan komolyakat. Így például Sziran Hadzs Ali néven azt írta valaki: “Ne fegyverkezzetek, még akkor sem, ha az ukránok harmadát megölik. Maradjon erőszakmentes a forradalmatok”. Egy másik posztoló szerint készülni kell a menekülésre, abban az esetben, ha fokozódna az erőszak, mint ahogy az Szíriában történt. “Pakoljátok bele egy kis táskába az irataitokat és az alapvető tisztálkodási eszközöket, némi kaját és ruhát. Abban a pillanatban, amikor futnotok kell, már nem lesz időtök semmire”. Egy Nasszer, a szíriai néven bejelentkező netező azt tanácsolta az ukránoknak, hogy szerezzenek be generátorokat, és tartalékoljanak hozzájuk üzemanyagot, arra az esetre, ha a harcok miatt nem lesz áram.

Ugyanakkor a legtöbb hozzászóló szarkasztikus az oldalon. Például “Tanács ukrán testvéreinknek: készítsétek elő a gázállarcokat arra az esetre, ha az ukrán Baath rezsim úgy döntene, hogy vegyi fegyverekkel támad, és ne menjetek az ablakok közelébe”. Vannak, akik azon viccelődnek, hogy a Hezbollah siita harcosai és az iráni forradalmi gárda alakulatai azt állítják: azért harcolnak Szíriában, hogy megvédjék a számukra szent Zajnáb sírját Damaszkuszban. “Ha van Zajnáb-sírotok, azonnal romboljátok le és szabaduljatok meg tőle, máskülönben külföldiek jönnek, hogy megvédjék”. Egy másik poszt ugyanemiatt gúnyolja a Hezbollah-t, vezetője, Naszrallah sejk szájába a következő szavakat adja: “Katonai erősítést küldünk Kijevbe Natasa sírjának megvédésére”.

De akadnak viccesen önkritikus hozzászólások is. “A szabad ukrán lázadókhoz! Ne kövessétek el ugyanazokat a hibákat, amiket mi elkövettünk! Találjatok ki újakat!” Meg komolyan kritikusak is, amelyek a szíriai ellenzék csoportjait ostorozzák, leginkább a Szíriai Nemzeti Tanácsot és az Ellenzéki és Forradalmi Erők Nemzeti Koalícióját. “Ne higyjetek senkinek, akik koalíciónak vagy nemzeti tanácsnak hívják magukat”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez