A fehérneműjében vitt volna milliókat a dzsihádistáknak Szíriába egy brit lány

Tegnap kezdődött Londonban annak a fiatal nőnek a pere, aki alsóneműjébe rejtve akart kicsempészni Nagy-Britanniából több mint 20 ezer eurót.  A Heathrow-n kapcsolták le, mielőtt felszállt volna az isztambuli gépre. A több mint 6 millió forintnyi pénzt egy Szíriában harcoló brit dzsihádista vette volna át tőle. 

A 26 éves londoni egyetemista és feltételezett tettestársa az első olyan nők Nagy-Britanniában, akik terrorizmus vádjával állnak bíróság elé a szíriai konfliktussal kapcsolatban – írja a Daily Mail.

A marokkói származású Nawal Smaadot a múlt héten kapták el a folpackba csomagolt pénzzel a bugyijában. Röviddel később előállítottak egy másik, szintén marokkói származású brit nőt is, akiről azt feltételezik, hogy együttműködött vele. A 20 ezer eurót egy Szíriában harcoló dzsihádistának kellett volna kicsempészni.

A brit rendőrök azt mondják: már több lányt vettek őrizetbe terrorista kapcsolatok gyanújával az ország repülőterein, köztük 17 éveseket is. Voltak, akik azért repültek volna Isztambulba, majd onnét Szíriába, hogy harcosnak álljanak, mások összekötőként működtek. Csak az idén 14 ilyent vittek be a rendőrök három hét alatt, szemben a tavalyi hússzal.  Kihallgatták őket, akár több napon át is, és aztán szabadon engedték. Persze, most megfigyelés alatt állnak: a hatóságok szerint szíriai kapcsolataik komoly veszélyt jelentenek az ország biztonságára.

A brit terrorelhárítás főnöke szinte elkerülhetetlennek tartja, hogy a Szíriából visszatérő dzsihádisták merényleteket tervezzenek majd Nagy-Britanniában. A rendőrség igyekszik felderíteni és megfigyelés alatt tartani mindenkit, aki kapcsolatba hozható a Szíriában harcoló radikálisokkal, és próbálja megtalálni azokat is, akik dzsihádista missziókat szerveznek Szíriába.

Az elmúlt években több száz brit dzsihádista járta meg a polgárháborús arab országot. Tapasztalataikat a közösségi oldalakon megosztva próbálnak utánpótlást toborozni otthon. Egyikük, aki azt írta, hogy 5 csillagos szent háborúban vett részt, és fotókat is posztolt a harcokról, azóta a harcmezőn halt meg, több ezer kilométerre angliai otthonától.

Egy másik 23 éves férfi arra buzdította a tizenéveseket, hogy csatlakozzanak a dzsihádhoz, és támadta a szülőket, akik ezt megakadályozzák. Sok, főként közel-keleti származású brit már eleve azért utazik Szíriába, hogy harcoljon az al Kaida oldalán. Mások a brit lap szerint humanitárius munkára utaznak ki, de sokan közülük hamarosan radikalizálódnak és fegyvert ragadnak.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez