Az izraeli határnál a dzsihádisták? Elfoglalták az egyetlen szíriai átkelőt

Az al Kaida szíriai szárnya, a Nuszra Front a kezére kerítette az Izraelbe vezető határátkelőt a megszállt Golán-fennsíknál – állítja egy szíriai megfigyelő szervezet. A Nuszra Frontból egyre többen állnak át az ISIS-hez.

Kemény harcok után foglalta el a szíriai kormányerőktől Quneitra átkelőhelyet az izraeli határon az iszlámista Nuszra Front – jelentette a Reuters a Syrian Observatory for Human Rights értesülései alapján. Ez a londoni székhelyű szervezet a szíriai polgárháborúban részt vevő felek mindegyikétől gyűjti az információkat. Az egymással ellenséges Szíria és Izrael közötti határátkelőt az ENSZ ellenőrzi, de a két oldal között most mindössze 200 méter a távolság.

A határátkelőért folytatott súlyos harcokban két izraelit, egy katonát és egy civilt sebesítettek meg eltévedt lövedékek. Izrael tüzérségi tűzzel válaszolt, a szíriai hadsereg állásait lőtte – közölte az izraeli hadsereg. Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő azt mondja: a békefenntartók nem tudják megerősíteni, hogy gazdát cserélt a határátkelő, a harcok ugyanis még nem értek véget. Néhány lövedék az ENSZ-erők állásainál csapódott be, a békefenntartók támaszpontjának közelében: a katonákat óvóhelyekre vitték, hogy elkerüljék a veszteségeket. A parancsnokuk Szíriát is, Izraelt is arra szólította fel, hogy gyakoroljanak önmérsékletet, előzzék meg a konfliktus kiterjedését.

A szíriai polgárháborúban már korábban is érték találatok az izraeliek által ellenőrzött Golán fennsíkot, sebesüléseket meg anyagi kárt is okozva. Izrael azt állítja: néha kifejezetten és szándékosan az izraeli egységeket lőtték. Izrael az 1967-es háborúban foglalta el a stratégiai fontosságú fennsíkot, és 1981-ben be is kebelezte azt. A nemzetközi közösség a megszállást elítélte, máig nem ismeri el a zsidó állam fennhatóságát, megszállt területnek tartja a Golán fennsíkot.

Jóllehet a szíriai hadsereg ott van a Golánnál, a környék egyes területei az Asszad elnök megdöntéséért harcoló lázadók kezén vannak. Köztük az Izraelt ősellenségnek tartó al Kaida harcosainak kezén. A lázadók tavaly már rövid időre elfoglalták a most állítólag újból a kezükre került átkelőt, és a környékén máig sok falu áll az ellenőrzésük alatt.

Július elején az al Kaidából kinőtt, aztán az “anyaszervezet” által kitagadott Iraki és Szíriai Iszlám Állam, amely durván Szíria harmadát tartja ellenőrzése alatt, átlépte az iraki határt, és nagy területeket foglalt el a szomszédos országban. Azóta egyre többen állnak át hozzá a rivális lázadó csoportokból, így a Nuszra Frontból is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez