A kerékpár gumibelsőkben próbáltak meg drogot csempészni

A libanoni Rafik Hariri Nemzetközi Repülőtéren a vámtisztviselőknek szemet szúrt egy gyanús kartondoboz, amely Szaúd-Arábiába tartott). A csatolt okmánya szerint csupán kerékpár alkatrészek voltak benne, ami részben igaz volt, de a kerékpár gumibelsőkben 500.000 Captagon tablettát találtak.

Az amfetaminhoz hasonló szer leginkább a 80-as évek óta népszerű a Közel-Keleten; a régióban ma már a hasis mellett ezt tartják az „alap kábítószernek”. A kilencvenes években a Balkánon Szerbiában és Törökországban is működtek Captagont előállító laboratóriumok. Európában ma Bulgária a legnagyobb előállító.

A Captagon hatóanyaga a fenetilin, ami a központi idegrendszert stimulálja, akárcsak az amfetamin. A kis és közepes adag emeli a pulzusszámot, a testhőmérsékletet, a légzés szaporábbá válik, a vérnyomás megnő. A felhasználó extra energiát tapasztal, fizikai szükségletei (étvágy, alvásigény) minimálisra csökkennek.Használata hosszú távon számos mellékhatással jár, mint pl. a depresszió, letargia, alváshiány, alultápláltság.

2012-ben a közel-keleti régióban összesen 25 tonnányi Captagon tablettát foglaltak le. A szer előállítási költsége filléres, miközben Szaúd-Arábiában akár 20, Libanonban 5-10 dollárt is elkérnek egy tablettáért.
Szaúd-Arábiában a drogproblémákkal kezeltek háromnegyede amfetaminfüggő: többségük a Captagont szed. Hasonló a helyzet Katarban, Kuvaitban és az Egyesült Arab Emírségekben is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez