Felgyújtották a libanoni Tripoli történelmi könyvtárát

Több száz ember vonult utcára hétvégén Libanonban, hogy tiltakozzanak egy ritka történelmi dokumentumokat őrző tripoli könyvtár felgyújtása miatt. Ismeretlenek péntekről szombatra virradó éjjel felgyújtották az al-Szaeh könyvtárt Tripoliban.

A Szaeh Könyvtárban több mint 80 ezer értékes kötetet és kéziratot őriztek, több mint kétharmaduk megsemmisült a péntek esti tűzben, amelyet gyújtogatók okoztak, vélhetően vallási indíttatásból. A Korán korai kiadásai, ritka tudományos értekezések és Tripoli, valamint a zsidóság történetét taglaló dokumentumok égtek el.A könyvtár gondnoka Ibrahim Srouj görögkeleti ortodox pap volt.

A Libanoni Belső Biztonsági Erők (ISF – a rendőrség megfelelője) parancsnoka – Ashraf Rifi – szerint, “a barbár cselekmény a felekezeti viszályok kiszélesítésére szolgál. Az elkövetők, és azok akik őket irányítják Libanont ismét káoszba, és háborúba akarják taszítani.”

Fouad Siniora volt libanoni miniszterelnök az esettel kapcsolatban azt mondta: “Bárki, bárkik is tette ezt, egy ellenséget szolgáltatott Libanonnak. Bárki, bárkik is tették ezt azok ellenségei az békés együttélésnek. Nem szabad hagynunk, hogy a szélsőségek felülkerekedjenek Libanonon.”

Tripoliban szinte állandó a konfliktus a Bab-al-Tibbaneh kerületben élő szunnita (főként szalafista) lakosok, és a Jabal Mohsen kerületben élő alaviták között. 2011-es szíriai válság óta pedig nem egyszer törtek ki összecsapások a felekezetek között. A gyújtogatást szombaton több százan ítélték el az utcákon, és felemelte szavát a történtek ellen Nadzsíb Mikáti kormányfő, muzulmán vallási méltóságok és a civil társadalom képviselői is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez