Hol van a bukott diktátorok pénze?

Erről tartanak tanácskozást Genfben, ahol Hoszni Mubarak egyiptomi és Ben Ali tunéziai ex-elnök vagyonának sorsát vitatják meg. Svájc zárolt bizonyos bankszámlákat, de Egyiptom és Tunézia a pénznek csak a töredékét kapta meg eddig.

2011-ben, az arab tavasz idején 540 millió eurónak megfelelő összeget zároltak svájci bankokban. Ezek a pénzek Hoszni Mubarak és családtagjai nevén voltak. Egyiptom kérte: utalják át őket, hiszen ez állami pénz, melyet a diktátor és családja lenyúlt. Csakhogy a bizonyítás folyamata elhúzódik. Ráadásul mindenki tudja: Mubaraknak és a családnak sokkal több pénze van külföldön. Még 50-70 milliárd dolláros becslések is elhangzottak. Mubarak börtönben ül, és családjának tagjai is az igazságszolgáltatás célkeresztjében vannak  Egyiptomban. De a pénz ettől még nem jön vissza Svájcból.

Még cifrább a helyzet a Ben Ali család esetében. Tunézia bukott diktátora, aki korábban a titkosszolgálat feje volt, készült arra, hogy egyszer majd távoznia kell a hatalomból. Ennek következtében a pénz a külföldi bankokban nem az ő nevén van. Svájc mindössze 50 millió eurót talált Ben Ali és családtagjai számláján, holott a tunéziai diktátor vagyona vetélkedett Mubarakéval. Hol a pénz? Kinek a nevén? Senki sem tudja, vagy nem akarja tudni. Közben pedig Ben Ali és neje Szaúd-Arábiában él háborítatlanul.

Másutt sem jobb a helyzet – ezt állapította meg a Világbank és az ENSZ közös jelentése. Eszerint a világon 2,6 milliárd dollárt fagyasztottak be politikai okból  –  jórészt bukott diktátorok vagyonát. És mennyit kaptak vissza az érintett országok ? Mindössze 420 millió dollárt.

Fotó: Europress/ AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez