Az Arab Liga kiállt a szudáni elnök mellett

Az Arab Liga csúcsértekezlete elutasította a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság Omar Haszan Ahmed el-Besír szudáni elnök ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancsát.

Az Arab Liga 2009. március 30-án, Dohában megszervezésre került csúcsértekezletén a résztvevők egybehangzóan elutasították a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság  ( ICC ) által Omar Haszan Ahmed el-Besír szudáni elnök ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancsot, amelyet az ICC azután adott ki, hogy a darfúri emberellenes és háborús bűncselekményekben való részvétellel vádolta meg a szudáni elnököt.

 Az arab vezetők az 1960-es diplomáciai kapcsolatokról kötött bécsi egyezménnyel indokolták az elfogatóparancs elutasítását, véleményük szerint a szudáni elnök ellen kiadott elfogatóparancs sérti azt. Az Amr Musua főtitkár által felolvasott zárónyilatkozat szerint az arab csúcs résztvevői a darfúri helyzet megoldását nem egy, a szudáni elnök ellen indított perben látják, sokkal célravezetőbbnek vélik az érintett szudáni erők közötti egység kialakítását.

 A Szudánt érintő kérdésben elsőként Bassár el-Aszad szíriai elnök szólalt fel. Beszédében a Besír ellen kiadott elfogatóparancsot egy, az arabok meggyengítésére és Szudán szétszakítására irányuló kísérlet részeként jellemezte.

 

Forrás: Bakonyi Vivien – AHU

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez