Azawad- független államot akarnak a tuaregek Észak Maliban

Mali, Párizs – “Célunk az, hogy felszabadítsuk földünket a mali megszállás alól ” – nyilatkozta az azawadi felszabadítási szervezet szóvivője Párizsban. Azawadnak hívják a tuaregek Mali északi részét. Harcok eddig is folytak ott, de ez most valami új – állapították meg Bamakóban, ahol gyorsan leváltották a hadügyminisztert.

 

 A mali kormányt meglepte a tuaregek akciójának robosztus ereje- ismerte el a kormányszóvivő.  A szakértők szerint kb. 1000 főből áll a tuaregek hadserege. De nem ez a fő újdonság, hanem az, hogy most jól fel vannak fegyverezve! Honnan a modern lövegek és géppuskák, amikor korábban a turbános lovasoknak csak egy Kalasnyikov géppisztolyuk volt? Kadhafi hadseregének készleteiből! – állítják Bamakóban és gyorsan hozzáteszik, hogy a tuaregek hadseregét Kadhafi egykori tisztjei irányítják, a sereg élén egy líbiai ezredes áll .A tuaregek jó pénzért Kadhafiért harcoltak, majd a diktátor bukása után magukkal vitték fegyverzetüket és a kiképzőtisztjeiket Maliba.

 

Elég erős-e a tuaregek hadserege, hogy kiharcolja Azawad, vagyis Észak Mali függetlenségét? Maliban mindenesetre tartanak tőlük és a francia diplomatákat segélynyújtásra kérték fel. Ezenkívül szeretnék elérni, hogy Franciaországban nyilvánítsák terrorista szervezetnek a tuaregek felszabadítási frontját arra hivatkozva, hogy állítólag az kapcsolatban áll az Al Kaidával. A tuaregek harcosai Allah Akbar kiáltással vetik rá magukat a mali hadseregre, de ez önmagában aligha igazolja az Al Kaida kapcsolatot. A tuaregek hadseregének ereje sok más észak-afrikai országot is nyugtalanít, hiszen attól tarthatnak, hogy saját tuareg törzseik csatlakoznak a fegyveres lázadókhoz, és olyan államot követelhetnek maguknak, melynek határai jóval távolabb húzódnak, mint Azawad államé Észak Maliban.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez