A tunéziai civilek megelégelték a ködösítést, perre mennek a nyilvánosságért

Tunézia, Tunisz – Civil szervezetek feljelentették a törvényszéken az Alkotmányozó Nemzetgyűlést, mert szerintük nem működik átláthatóan. A feljelentők azt kifogásolják, hogy a törvényhozás a saját magára vonatkozó szabályokat nem tartja be.

Nem a képviselők ellen, hanem az Alkotmányozó Nemzetgyűlés, mint politikai intézmény ellen tettünk feljelentést, hangsúlyozták sajtótájékoztatójukon a beadványt megszövegező szervezetek képviselői. Elsődleges céljuk, hogy a feljelentés nyomán visszaállítsák az állampolgárok információhoz jutáshoz való jogát. A civilek szerint ez sérült a leginkább a Nemzetgyűlés működése során. Példaként az alkotmány preambulumának vitáját említik. Erről szinte semmit nem hoztak nyilvánosságra, csak az elfogadott szöveget. A civilek szerint az embereknek joguk van megismerni a vita részleteit is, azt, hogy egy-egy képviselő, vagy frakció milyen érveket, vagy ellenérveket sorakoztatott fel. A feljelentésben támadják a jelenléti ívek „titkosítását” is. Tudni akarják, hogy a bizottsági üléseken a képviselők mikor nem jelennek meg, és arra is kíváncsiak, hogy akik az engedélyezett háromnál többször hiányoznak, megkapják-e a büntetést.

A civilek összegzése szerint a törvényhozás, akárcsak a miniszterelnök munkája egyre kevésbé átlátható, és az érintettek mindent meg is tesznek, hogy az átláthatóság  sérüljön.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez