Tüntetés Marokkóban

Marokkó, Casablanca – Több ezer ember vonult az utcára Marokkóban. A tüntetők politikai reformokat és a politikai elítéltek szabadon engedését követelték. A marokkói vezetés korábban kijelentette, hogy hajlik a reformok bevezetésére, és annak kidolgozása is folyamatban van.

Körülbelül tíz ezer ember vonult az utcára Casablancaban. A fővárosban Rabatban is tüntettek az emberek. A tüntetések békésen zajlottak és sokan gyerekkel vonultak ki reformokat követelni. Sokan fizetés emelésért és a magas munkanélküliség miatt tüntettek, míg mások azonnali reformok bevezetését és a politikai elítéltek szabadon engedését követelték. A tüntetők korrupció ellenes szlogeneket is skandáltak. A megmozduláson főleg diplomás fiatalok tüntettek fel. A fiatalok elmondták, hogy a legnagyobb problémájuk, hogy nem tudnak elhelyezkedni. Csak azok kapnak munkát, akik jó kapcsolatokkal rendelkeznek – mondták a tüntetők. Rabatban iszlamisták is kivonultak az utcára. Ők azt szeretnék elérni, hogy a hatóságok hagyjanak fel a kínizásokkal és engedjék szabadon a politika elítélteket.

A marokkói vezetés múlt hónapban jelentette be, hogy kész reformokat bevezetni az országban. Marokkó alkotmányos monarchia, de a királynak abszolút hatalma van. Az uralkodó bejelentette az alkotmányos reformok előkészítését.

Egy hónappal ezelőtt a marokkói hatóságok elrendelték 92 politikai elítélt szabadon engedését, akik szélsőséges iszlamista szervezetekhez tartoztak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez