Dzsihadista csoportra csaptak le Észak-Afrikában

Egy volt spanyol katona testvére vezette azt az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel kapcsolatban álló dzsihadista csoportot, amelynek tagjaira a marokkói Nadorban és a szomszédos Melilla spanyol enklávéban egyszerre csaptak le a hatóságok pénteken.

 Az akcióról közleményt adott ki Mohamed Haszad marokkói belügyminiszter. Eszerint a terrorista sejt vezetőjét, egy spanyol állampolgárt, az észak-afrikai spanyol enklávéban, Melillában fogták el a hatóságok. A letartóztatott férfi dzsihadista követők toborzását irányította Északkelet-Afrikában. Testvére korábban a spanyol hadseregben szolgált, a hatóságok szerint tőle tanulhatta meg a fegyverhasználatot és a különböző harci technikákat, ezek ismeretében pedig könnyen válhatott a fegyveres csoport vezetőjévé. A volt katona sem ismeretlen a hatóságok előtt, róla úgy tudják, hogy csatlakozott az Iszlám Államhoz és Szíriában vagy Irakban harcol – közölte a miniszter.

A vezetőn kívül elfogták a csoport nyolc tagját is, őket egy marokkói városban, Nadorban tartóztatták le. Mindannyian büntetett előéletűek, bűnlajstromukon szerepel erőszakos rablás, csempészés és lopott autók eladása is. Az így megszerzett pénzt a terrorista szervezet működtetésére használták fel.

A spanyol és marokkói hatóságok idén már több hasonló műveletet is végrehajtottak közösen. Márciusban 7 fős, januárban pedig 20 főből álló fegyveres csoportot számoltak fel. Mindkettőről kiderült, hogy kapcsolatban álltak a most leleplezett szervezettel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez