Mali hivatalosan is kérte Az ECOWAS katonai segítségét Észak-Mali felszabadítására

Mali, Bamako – Ezt a Nyugat-afrikai Államok Szervezetének (ECOWAS) elnöke jelentette be Abidjanban. Alassane Outtara elefántcsontparti elnök arról tájékoztatta a diplomatákat és az újságírókat, hogy Dioncounda Traoré, Mali ideiglenes elnöke immár hivatalosan is kérte a katonai beavatkozást.

Eddig Mali ragaszkodott ahhoz, hogy egyedül is képes megoldani a problémáit és fel tudja szabadítani az északi tartományokat, melyeket iszlamista milíciák ellenőriznek. A helyzet annyiban változott meg, hogy szeptember elsején az iszlamista fegyveresek elfoglalták (átvették az ellenőrzést a helyi milíciától) a stratégiai fontosságú Douentza városát. Ez lehetővé teszi számukra, hogy előnyomuljanak a főváros, Bamako felé.
A Nyugat-afrikai Államok Szervezete 3300 katonát ígért Észak-Mali felszabadítására. De ahhoz, hogy ezek a katonák valóban meginduljanak Észak-Mali felé, még szükség van az ENSZ BT felhatalmazására is. Az Egyesült Államok és Franciaország már többször jelezte, hogy támogatja ezt az akciót, bár közvetlenül nem kíván részt venni benne.
Kérdés, hogy a 3300 külföldi katona és a meglehetősen szervezetlen mali hadsereg képes lesz-e kiűzni az iszlamista milíciákat Észak-Mali területéről, ahol nagyon is jól berendezkedtek. Az al Kaida támogatását is élvezve olyan bázist építettek ki tavasz óta Mali északi részén, amely egész Északnyugat-Afrikát fenyegeti, mert mindenütt iszlám államot akar létrehozni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez