Menekülnek a tuaregek Mali fővárosából

Mali, Bamakó – A France 24 televízió riportban számol be arról, hogy a „kék emberek”, ahogy Maliban a ruházatuk miatt nevezik a tuaregeket, nagy számban hagyják el Bamakót, mert félnek.

 

 Néha azt gondolom, hogy menekülnöm kell, néha meg azt, hogy maradnom kéne. De félni állandóan félek!- vallotta be egy indigókék ruhás, fekete turbános ékszerész, aki a boltja pincéjében rejtőzködik Bamakóban.

 

Mali lakossága kb. 14 millió, ebből nagyjából 10% a tuareg. Amióta a tuareg lázadók kikiáltották Észak-Mali függetlenségét, a fővárosban élő tuaregek folyamatosan menekülnek. Hova? Nigerbe, Burkina Fasoba, Mauritániába.
Ez már a második menekülési hullám – magyarázza Mohamed Ag Ossman. A fővárosban működő tuareg kulturális intézet igazgatója elmondta, hogy először februárban indult meg a kivándorlás. Mi történt februárban? Kadhafi tuareg zsoldosai hozzákezdtek Észak-Mali, vagy ahogy ők nevezik, Azawad elfoglalásához. Ekkor zavargások törtek ki Bamakó külvárosában, Katiban. Egy tuareg gyógyszertárat feldúltak, több lakóházat kifosztottak. Az utcán kezdtek megjegyzéseket tenni a kék emberekre, sőt nemcsak rájuk, hanem a hozzájuk hasonló arabokra is! Sokan elmenekültek, de aztán megnyugodtak a kedélyek és az emigránsok elkezdtek visszaszivárogni.
És akkor jött a puccs március 22- én. Ez indította el a második kivándorlási hullámot. Aki most elmegy, az nem jön vissza egyhamar!- véli a tuareg kulturális intézet igazgatója. Északra nem megy senki? Senki! Miért, „A többség úgy gondolkodik, hogy Azawadnak nincs semmiféle realitása. Én például Mali polgárának tartom magam. Szerintem aki Azawadról hablatyol, az nem tudja, hogy mit beszél! A lázadók egészen egyszerűen nem gondolkodnak!”
Nem fél? „Én nem félek, a kultúrát képviselem! A kultúra pedig az erőszak ellenfele!”- nyilatkozta a France 24 közszolgálati televíziónak Mohamed Ag Ossman, aki a tuareg kulturális intézet igazgatója Mali fővárosában, Bamakóban.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez