Tömeges elefántkivándorlás Zimbabwéból

Elefántok százai kényszerültek elhagyni Zimbabwe egyes területeit, ugyanis a növekvő orvvadászat és a helyiek terjeszkedése teljesen ellehetetlenítette helyzetüket az afrikai államban – jelentették be a helyi természetvédők.

Az utóbbi hónapok folyamán mintegy 400 elefánt szelte át a Zambiát Zimbabwe északi területeitől elválasztó Zambézi folyót – mondta Johnny Rodrigues, a Zimbabwei Természetvédelmi Munkacsoport (Zimbabwe Conservation Task Force) vezetője.

A munkacsoport és egy helyi állatvédő szervezet hivatalos felhatalmazást kapott az állatok elfogására és a 200 kilométerre délre fekvő Chipinda Polls nevű területre szállítására, mivel ezt tartják az elefántok eredeti élőhelyének.

A már hosszú ideje hivatalban lévő Robert Mugabe elnök a nyugati szankciókat hibáztatja azért a gazdasági válságért, amely az élelem, az üzemanyag és az alapvető árucikkek hiányához vezetett a területen, és amely miatt az emberek egyre jobban behatolnak a vadállatok természetes élőhelyeire.

Az elvándorolt és sokszor lakóterületekre tévedt állatokra pedig a vadőrök puskái is komoly veszélyt jelentenek. Szintén jelentős probléma Zimbabwéban a megnövekedett illegális orrszarvúvadászat, amely miatt a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) is komoly megrovásban részesítette az országot.

Forrás: MTI

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez