A kongói kormány a választások előtt leszereli a “rendzavarókat”

A kongói kormány őrizetbe vette az esetleges rendzavarókat a július 12-i szavazás előtt. Ez a lépés válasz volt az ellenzék azon vádjára, miszerint a választás előre lejátszott.

A kongói kormány őrizetbe vett "mindenkit, aki a júliusi választás megzavarására készülne"  áll abban a közleményben, melyet az állami rádióban olvastak be.

 

" A kormány letartóztat mindenkit, aki törvénytelenül a közrend megzavarására készül" – jelentette ki az ideiglenes kormányszóvivő, a Tudományos Kutatási és Technikai Innovációs miniszter, Hellot Mampouya Matson.

 

A miniszter elítéli azokat, akik "lázító, veszélyes és hazug  kijelentéseket tesznek, háborúra ösztönöznek, hisztériát és félelmet keltve ezzel az emberekben."

 

Ezek a lépések az ellenzék, a Demokratikus változás párt vezetőjének (PAD) Emmanuel Ngouélondélének (aki egyébként nem indul a az elnöki posztért) azon kijelentését követték, mely szerint a választás már lejátszott.

 

Vitatott pártatlanság

 

Emmanuel Ngouélondélé kijelentette, hogy "békés választásokat szeretne az egész országban" ezért szabad és átlátható voksolásra szólított.

 

"A július 12-i választás békében és nyugalomban zajlik majd" biztosított Hellot Mampouya Matson kiemelve, hogy mind a 13 jelölt biztonságára egyenként 15 őr vigyáz majd.

 

Összesen 17 000 ember vigyáz a rendre és biztosítja a békés választásokat az ország egész területén.

 

A választást a Területi Közigazgatási Minisztérium készíti elő és az Országos választási bizottság (Conel) szervezi, amelynek pártatlanságát az ellenzék vitatja.

 

A bizottság által legutóbb rendezett választásokon csalásokat észleltek az Afrikai Unió (UA) megfigyelői.

 

Forrás: AHU tudósitó (Brazzaville-Kongó)

Szerkesztette: AHU – Kiss Virág

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez