Ez már háború Maliban

Mali, Bamako – Ismét összecsapások voltak a tuaregek és a mali hadsereg között. A tuareg lázadók új frontot nyitottak és elfoglaltak két várost. A tuareg harcosok többsége Líbiából tért vissza, a Kadhafi ellenes felkelés idején a diktátor oldalán harcoltak. Most azért küzdenek, hogy kiharcolják a tuareg lakta területek függetlenségét.

 

 A tuareg felkelők már kitűzték a zászlóikat Lerében, amely a fővárostól 600 km-re található. Helyi lakosok a Reuters hírügynökségnek azt mondták, hogy a tuareg lázadók harc nélkül foglalták el a mauritániai határ közelében található várost. (A mali hadsereg nem állomásoztatott csapatokat Lerében.)

 Közben Aguelhocban komoly harcok voltak az Azawadi Nemzeti Felszabadító Mozgalom (MNLA) és a mali kormányerők között. A lázadók szóvivője azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy csapataik körülbelül 50 katonával végeztek a településen. A mali védelmi minisztérium csupán annyit közölt, hogy véres összecsapások voltak és mindkét fél komoly veszteségeket szenvedett, de számokat, adatokat nem hozott nyilvánosságra. A kormányerőknek többször is sikerült visszaverniük a tuaregek támadásait, de a lázadók erősítéssel tértek vissza. Végül a kormányerőknek fel kellet adniuk a települést, mert elfogyott a muníciójuk. Egy neve elhallgatását kérő mali katonatiszt azt mondta, hogy Aguelhoc mészárszékre emlékeztette. A tiszt arról is beszélt, hogy holttestek hevernek az utcákon és rengeteg jármű megsemmisült a harcokban. Egy másik katonatiszt pedig azt közölte, hogy parancsot kaptak a város elhagyására és a helyi lakosok kimenekítésére. A mali hadsereg körülbelül 8 ezer civilt evakuált.

 Az ország észak-keleti régiójában található Anderamboukanéból is komoly harcokat jelentetek. A tuaregek szóvivője azt mondta, hogy a harcosaiknak sikerült elfoglalniuk a mali hadsereg katonai támaszpontját. Gépjárműveket és tevéket is zsákmányoltak, nyolc katonát túszul ejtettek. A mali hadsereg regionális parancsnoksága Gaóban viszont cáfolta, hogy a lázadók kifüstölték volna őket a városból. A hadsereg állítása szerint a lázadók megfutamodtak, amikor egy helikoptert vetettek be ellenük.

 A mali kormány álláspontja szerint a tuareg lázadókat, az al Kaida észak-afrikai szárnya (AQIM) támogatta a harcokban. A mali külügyminiszter jelezte, hogy hajlandóak tárgyalni a tuaregekkel, de az erőszakot elutasítják. Franciaország felszólította a szembenálló feleket, hogy azonnal hirdessenek tűzszünet.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez