Legkorábban jövő szeptemberben kezdődhet meg Mali északi részének felszabadítása!


Mali, Marokkó – Így nyilatkozat az ENSZ főmegbízottja, aki a Szahel övezet ügyeit koordinálja. Romano Prodi, egykori olasz kormányfő Marokkóban nyilatkozott arról, hogy valamennyi katonai szakértő úgy véli: hosszú hónapok kellenek még ahhoz, hogy komoly haderő gyűljön össze Mali északi részének felszabadítására.

Miért kell ilyen hosszú idő, hiszen a tervek megvannak, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa a jövő héten jóváhagyhatja azokat? Katonai szakértők szerint Mali hadserege elképesztő állapotban van: teljesen újjá kell szervezni! Egy zászlóalj kiképzése 7-8 hétig tart! Jelenleg Malinak egyetlen olyan katonai alakulata sincs, melyet be lehetne vetni a fronton az iszlamista fegyveresek ellen!
Nem jobb a helyzet az afrikai szövetségesek hadseregeit illetően sem. A nyugat-afrikai államok elvben 3300 katonát ígértek ám nem világos, hogy ki finanszírozza ezt a hadműveletet? Az viszont nagyon valószínű, hogy a nyugat-afrikai államok nem a legjobb katonáikat küldenék Észak-Maliba, hiszen rájuk otthon is szükség van. Az elit alakulatokon kívül viszont nincs is igazán komoly haderő. A többi katona rosszul képzett, rosszul fizetett és egyáltalán nem kíván fűbe harapni a sivatagban hazája határaitól távol…
Velük szemben viszont az iszlamista gerillák nagyonis motiváltak. Ráadásul a fegyverzetük is jobb és a pénzük is több. Erejük napról napra nő: egyrészt, mert mind több dzsihád harcos érkezik külföldről, másrészt pedig mind több a megélhetési dzsihád fegyveres, akit Mali megszállt területein toboroztak. Az idő nekik dolgozik, és félő, hogy jövő szeptemberig Mali északi része Afrika Afganisztánja lesz! A nigériai Boko Haram szervezetnek már van kiképző tábora valahol a sivatagban Mali északi részén…
 És mit csinál az ENSZ főmegbízott azon kívül, hogy megállapítja: katonai akcióra szeptemberig nincs lehetőség? “A feladatom az, hogy mindent megtegyek azért, hogy elkerüljük a háborút!”- nyilatkozta Romano Prodi Marokkóban. Egyébként ezzel az állásponttal a marokkói királyi udvar éppúgy egyetért, mint Algéria, melynek kulcsszerepe lehet a mali rendezésben. Ez a két állam sem akar háborút. De akkor hogy lehet megakadályozni, hogy Mali északi része új Afganisztán legyen Afrikában? A diplomácia célja az, hogy a tuareg milíciákat leválassza az iszlamista terrorista mozgalmakról. Ha ez megtörténik, akkor a tuareg fegyveresek űzhetik el a fanatikus iszlamista csoportokat Maliból. Ebben az esetben a megélhetési dzsihád harcosok dezertálhatnak, hiszen nekik fontosabb a szülőföld, mint a hősi halál a próféta zöld zászlajáért. Az iszlamista milíciák kemény magja mindössze 800-1200 dzsihád harcost számlál. Velük már le tudnának számolni a szövetséges afrikai csapatok, ha hozzájuk csatlakoznak a tuareg fegyveresek is. De mindez legkorábban szeptemberben lehetséges – hangsúlyozta az ENSZ Szahel ügyekben illetékes főmegbízottja, Romano Prodi Marokkóban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez