Feketézők sötét napjai Algériában

Algéria, Algír – Az illegális kereskedelem csaknem felét felszámolták a hatóságok a hetek óta tartó akcióban, jelentette be a kereskedelmi miniszter. A feketepiac csak tavaly 10 milliárd eurónyi bevétel kiesést okozott az államnak.

 A rajtaütésekben hatszáz illegális árusítóhelyet számoltak fel. Az akciót megelőző nyári titkos adatgyűjtésben több mint 1500 helyszínt azonosítottak. Ezeken a helyeken csaknem 70 ezer illegális kereskedő kínálta a portékáit. Csak a tavalyi költségvetésbe tízmilliárd eurónyi bevétel nem folyt be az feketekereskedelem miatt. Az illegális elárusítóhelyek felszámolása mellett, az ott kereskedőket igyekeznek az újonnan létrehozott és felügyelt piacokra terelni. Eddig már nyolcezer fiatal kereskedő fehérítette ki így az üzletmenetét, tájékoztatott a kereskedelmi miniszter. Algériában hivatalosan másfél millió kereskedő működik, ám az 1500 település szinte mindegyikébe jutott feketepiac. 

Az utcai árusítás a kilencvenes évek elején terjedt el, amikor a hatalmat megkaparintó iszlamisták a bazár hagyományával indokolva mindenütt engedélyezték a kereskedést.  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez