Az Afrikai Unió egyik vezetője szerint Szudán olyan, mint egy puskaporos hordó

Katasztrofális lehet az olajban igen gazdag Dél-Szudán függetlenségéről szóló jövő évi népszavazás – figyelmeztetett Jean Ping, az Afrikai Unió Bizottságának elnökségi tagja. Egy interjúban Ping ahhoz hasonlította Szudán helyzetét, mintha valaki „egy puskaporos hordón ülne.”

A diplomata szerint a szudáni nemzet egy újabb észak-dél konfliktussal nézhet szembe, illetve Dél-Szudán után más területek – például Darfúr – is megpróbálna függetlenedni.

A dél-szudániak jövőre fognak voksolni a függetlenedésről szóló népszavazáson. A szavazással kapcsolatban akkor egyeztek meg, amikor 2005-ben létrejött egy békemegállapodás, ami véget vetett az északi és déli rész közötti, 22 éven át tartó háborúnak.

A BBC munkatársa, James Copnall szerint ritkán fordul elő, hogy egy ilyen magasrangú hivatalnok ennyire szókimondó legyen.

„Az Afrikai Unió nagyon aggódik Szudán miatt. Olyan érzésünk van, mintha egy puskaporos hordón ülnénk. Megvan az esély arra, hogy folytatódik a háború észak és dél között annak ellenére, amit mondtak? Félő, hogy Dél-Szudán függetlenedése után olyan területek is függetlenek akarnak majd lenni, amelyek most még nem foglalkoznak ezzel a lépéssel” – mondta Jean Ping. 

Az Afrikai Unió politikusa az események sorát „egy tragikus forgatókönyvként” írta le. A BBC tudósítója szerint sok nemzeti vezető hasonlóan látja a helyzetet, akik egyáltalán nem örülnek a gondolatnak, hogy Dél-Szudán függetlenné válása példaként állhat más térségek előtt.

Az Afrikai Unió és az ENSZ közös darfúri békefenntartó missziójának, az UNAMID-nak a vezetője, Ibrahim Gambari azt nyilatkozta, hogy reméli, találnak megoldást a problémára. Habár az északi és a déli rész közti háború hivatalosan 2005-ben véget ért, a feszültségek és a bizalmatlanság még mindig jelen van Szudánban. 

Forrás: BBC News

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez