Banditák a Szaharában – Líbia és Csád erősíteni akarja a határok ellenőrzését

Líbia, Csád – A csempészek a Szaharában semmibe veszik a határokat, ezért meg kell erősíteni azok ellenőrzését – állapítja meg az a közös közlemény, melyet a líbiai kormányfő csádi tárgyalásairól adtak ki. A csádi belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy két másik országot: Nigert és Szudánt is be kell vonni a határellenőrzési közös akcióba.

A líbiai kormányfő magával vitte Csádba a fegyveres erők vezérkari főnökét és több más magasrangú tisztet, hogy hangsúlyozza látogatásának fontosságát és célját.
Mit csempésznek a Szaharában? Cigarettát, benzint, fegyvert és kábítószert! De ezek csak a legnépszerűbb áruk: lánykereskedelem éppúgy folyik itt, mint gyerekek eladása rabszolgának vagy épp lopott autók találnak gazdára a Szahara másik végében. Legutóbb Laurent Fabius francia külügyminiszter fogalmazott úgy a francia közszolgálati televízióban, hogy a harc legalább annyira a kábítószerkereskedők, mint az iszlamista terrorizmus ellen folyik Mali északi részén. A kettő persze össze is függ: az iszlamista milíciák jelentős részben épp a csempészetből és az emberrablásból finanszírozzák magukat.
A banditák elleni harc a Szaharában ősrégi probléma, de Kadhafi bukását követően komoly fegyverekhez jutottak a banditák, akiknek ráadásul nagyon jó a kapcsolata a helyi lakossággal. Az igazán kínos kérdés persze az, hogy a különböző csempészbandák milyen viszonyban vannak a politikailag nagyon bizonytalan államokkal? Ezért egyáltalán nem lehet biztosra venni, hogy a líbiai – csádi egyezséghez csatlakozik Niger és Szudán kormánya. Önmagában persze egyetlen egyezmény sem jelent csodát, hiszen minden a helyszínen dől el: a szaharai ellenőrző pontokon pedig a hírek szerint nem olyan nehéz átjutni, ha a banditák megfelelő összeget kínálnak a nem túlságosan jól fizetett határőröknek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez