Szankciók három közép-afrikai vezető ellen

Az ENSZ szerint az érintettek olyan cselekményeket követtek el vagy támogattak, amelyek veszélyeztették a Közép-afrikai Köztársaság békéjét, stabilitását és biztonságát.

 Szankciókat rendelt el az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken a belháború sújtotta Közép-afrikai Köztársaság három magas rangú politikai vezetője ellen.

A döntés szerint vízumtilalommal és külföldi javaik zárolásával kell sújtani Francois Bozizé elűzött elnököt, Levy Yakétét, az Anti-Balaka nevű keresztény milíciák vezetőjét, valamint Noureddine Adamot, a Bozizét elűző Séléka lázadószövetség második emberét, mert “olyan cselekményeket követtek el vagy támogattak, amelyek veszélyeztették a Közép-afrikai Köztársaság békéjét, stabilitását és biztonságát”.

A világ egyik legszegényebb országában azután kezdődött a fegyveres konfliktus, hogy tavaly márciusban a muszlim lázadók megdöntötték a keresztény Bozizé hatalmát. Az egykori francia gyarmaton véres összetűzések törtek ki a muzulmán szervezet zsarnokoskodó fegyveresei és az ellenük fellázadt keresztények (Anti-Balaka) között. A vérontás megállítására Franciaország és az Afrikai Unió – az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyásával – tavaly decemberben katonai erővel lépett közbe.

A konfliktusban óvatos számítások szerint is több mint kétezren vesztették életüket, és közel 700 ezren hagyták el otthonukat.

A BT szerint Bozizé elsősorban a keresztény milíciák anyagi támogatásáért felelős (amelynek révén vissza szeretne kerülni a hatalomba), miközben a milíciák megtorló intézkedéseket tesznek a muzulmán lakosság ellen.
Adam önbíráskodásért, kínzásért, kellően meg nem indokolt kivégzésekért felelős, Yakété pedig egyebek között a Séléka tagjainak üldözéséért és fiatalkorúak felfegyverzéséért.

Az ENSZ már januárban kilátásba helyezte a büntetőintézkedéseket, de Kína és Oroszország időt kért a történések tanulmányozására.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez