Egyre kilátástalanabb a helyzet a Közép-afrikai Köztársaságban

Két nap alatt több mint 50 ember vesztette életét a Közép-afrikai Köztársaságban, ahol ismét kiújultak a harcok a keresztény és muszlim milicisták között. Az országban állomásozó békefenntartók és a központi vezetés gyakorlatilag képtelen rendet tenni. Nemzetközi jogvédő szervezetek pedig attól félnek, hogy a polgárháború hamarosan népirtásba torkollik, ha nem sikerül mielőbb békét teremteni az országban.

Az összecsapások hétfőn robbantak ki, miután a keresztény anti-Blaka milícia emberei támadásba lendültek. A keresztény fegyveresek Bambaritól 7 km-re található Liwa településen csaptak le, ahol legalább 22 emberrel végeztek – mondta egy helyi lakos a Reuters hírügynökségnek. Szemtanúk elmondták, hogy az anti-Balaka gyerekeket és nőket ölt meg. Az áldozatok többségét feldarabolták és a szívüket kivágták. Nem sokkal a támadás után Bambariból érkező fiatal muszlim fegyveresek érkeztek a településre és összecsaptak a keresztény milicistákkal, akik közül legalább 10-et megöltek. A muszlimok ezután visszatértek Bambariba, ahol megtorló akcióba kezdtek. Helyi lakosok elmondták, hogy a muszlim fiatalok válogatás nélkül lövöldöztek az emberekre és házakat is felgyújtottak.

Ponsien az MSF (Orvosok Határok Nélkül) koordinátora elmondta, hogy Bambariban legalább 34-en vesztették életüket, a munkatársai pedig 28 sérültet láttak el a harcok során. Sebastian Isern kapitány, a francia Sangris békefenntartó erők szóvivője megerősítette, hogy Bamariban és környékén súlyos harcok voltak. A szóvivő elmondta, hogy Bambariban gyakorlatilag azután robbantak ki a harcok, miután a városban állomásozó békefenntartók Liwába mentek, hogy kivizsgálják az ott történt vérontást. A központi vezetés nem nyilatkozott a történtekről.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez