Az ENSZ is tehet a tömeges nemi erőszakról Kongóban

A békefenntartásért felelős tisztviselő szerint a világszervezet nem tett meg mindent a civilek védelméért a nyári erőszakhullám során. A nemi erőszak az elfoglalt területeken élő közösségek leigázásának a legelterjedtebb harci eszközévé vált.

Kongói és ruandai lázadók több mint ötszáz nőt erőszakoltak meg július vége és augusztus első fele között a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, több mint kétszer annyit, mint ahány esetről korábban tudtak – jelentette kedden az ENSZ.

A kormány ellen harcoló Mai Mai kongói milícia és a hutukból álló Demokratikus Front Ruanda Felszabadításáért (FDLR) fegyveresei július 30-a és augusztus 3-a között megszállva tartották Luvungi várost. Lakóinak házait kifosztották, s a településen és környékén erőszakolták meg azt a mintegy 240 nőt, akiről az ENSZ két héttel ezelőtt tudomást szerzett.

Azóta kiderült, hogy az országnak ugyanazon a részén, de egy másik településen is történt legalább 267 eset – közölte kedden a Biztonsági Tanácsban Atul Khare, a főtitkár békefenntartásért felelős helyettese. Elismerte, hogy a világszervezet részben felelős ezekért a bűncselekményekért, mert nem tett meg minden tőle telhetőt a civilek megóvása érdekében.

Monica Tamary az áldozatok egyike

„Miközben a polgári lakosok megvédésének fő felelőssége az államé, a nemzeti hadseregé és a rendőrségé, egyértelmű, hogy mulasztásunk van. Nem a megfelelő módon cselekedtünk, aminek az lett az eredménye, hogy brutálisan bántak a térség falvainak lakosságával” – mondta. Bejelentette, hogy a békefenntartók ezután sűrűbben járőrőznek és ellenőriznek a térségben.

A közép-afrikai ország keleti részén gyakoriak az ilyen esetek. A számuk pontosan nem állapítható meg, mert csak egy részüket jelentik, de egy összesítés szerint Dél-Kivu tartományban csupán a múlt év első kilenc hónapjában 5400 nőn tettek erőszakot.

Az ENSZ korábban békefenntartókat küldött a keleti országrészbe, de 1700 katonát az utóbbi hónapokban már visszavont, mivel a kongói kormány küldetésük jövő évi befejezését kérte. Az országban 2004-2008 között a 17-szeresére nőtt nemi erőszak, mely az elfoglalt területeken élő közösségek leigázásának a legbeváltabb harci eszköze lett – számolt be júniusban a Christian Science Monitor, a helyzetet a nemi erőszak „Ground Zero”-jának nevezve.

A Journal of the American Medical Association amerikai folyóirat egy augusztusi cikke szerint borzalmasan  széles kört érint a polgári lakosság elleni nemi erőszak Kongóban. A felmérés szerint a férfiak 23,6, a nők 39,7 százaléka vált nemi erőszak áldozatává. Meglepő módon a nők elleni szexuális agresszió elkövetőinek 41 százaléka nő, ugyanez az arány a férfi áldozatok esetében 10 százalék.

forrás: Index/MTI

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez