Muszlimok tüntettek Banguiban, sokan a kimenekítésüket követelik az ENSZ-től

Több száz muszlim vonult fel Banguiban, hogy tiltakozzanak a központi vezetés intézkedése ellen. Catherine Samba-Panza elnök asszony ugyanis elrendelte a túlnyomórészt muszlimok lakta PK5-ös körzet lefegyverzését, miután muszlim fegyveresek pár napja megtámadtak egy keresztény templomot a fővárosban.

„Muszáj megvédenünk magunkat, mert senki sem védelmez minket” – mondta Ousmane Abakar a felvonulás egyik főszervezője. Abakar a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a fővárosban gyakorlatilag mindenkinek van fegyvere, ezért igazságtalan lenne csak a muszlimokat lefegyverezni. Szerinte a fővárosban élő muszlimok komoly veszélynek vannak kitéve a keresztény milicistákkal szemben, ezért a nemzetközi közösség segítségét várják, hogy biztonságos helyre evakuálják őket. A PK5-ös körzet lefegyverzését pedig csak akkor fogadják el, ha a főváros más kerületeiben is begyűjtik a fegyvereket a hatóságok.

A fővárosban jelenleg nyugalom van, miután pár napja véres zavargások robbantak ki a muszlimok és a keresztények között. A vérontást az váltotta ki, hogy muszlim fegyveresek megtámadtak egy keresztény templomot szerdán, ahol legalább 17 emberrel végeztek. A fővárosban tartózkodó keresztény milicisták ezért bosszúból egy mecsetet rohantak le és a fővárost csatatérré változtatták át. A muszlim és keresztény közösségek barikádokat állítottak fel és többen helyen gyújtogatásokba kezdtek. Végül a francia és az Afrikai Unió békefenntartóinak nagy nehezen sikerült helyre állítani a rendet, de sokan attól félnek, hogy a „béke” csak átmeneti és a véres zavargások bármikor kiújulhatnak a fővárosban.

Az Orvosok Határok nélkül segélyszervezet jelezte, hogy a szerdai események óta legalább 27 embert szállítottak be hozzájuk súlyos sérülésekkel. Közben a burundi békefenntartók két embert lelőttek pénteken, miután rájuk támadtak.

Egy helyi keresztény tanár elmondta, hogy ami az országban történik az katasztrófa és élesen bírálta Catherine Samba-Panza elnök asszonyt is, aki szerinte képtelen rendet tenni az országban. A Közép-afrikai Köztársaságban sokan egyetértenek abban, hogy az elnök asszony megbékélési politikája elbukott, ezért alkalmatlannak tartják az ország „vezetésére”, illetve a konfliktus békés lezárására.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez