Bezárták a dzsihádra buzdító mecseteket Tunéziában

Sok mecsetben ünnepeltek, amikor az AQIM megölt 15 katonát és megsebesített 20-at az algériai határ közelében. A szélsőséges imámok mecseteit bezárták és ugyanígy jártak azok a televíziók, rádiók és internetes honlapok is, melyek az iszlám állam megteremtésére buzdítottak.

Tunéziában nemzeti gyászt tartottak a meggyilkolt katonák emlékére. Tunézia hadserege ilyen súlyos veszteséget nem szenvedett a függetlenség kikiáltása óta! Az AQIM, mely az Al Kaida észak-afrikai szervezete azóta vált aktívvá Tunéziában, hogy a Jázmin Forradalom elűzte Ben Alit. A diktátor, aki korábban a titkosszolgálat feje volt, vaskézzel fékezte meg a szélsőséges mozgalmakat Tunéziában. Bukása után előretörtek a szalafisták és más fanatikus mozgalmak, melyek iszlám államot hirdetnek.

Az Ennahda nevű mérsékelt iszlám mozgalom alakíthatott kormányt a választások után. Bár a szervezet a mérsékelt és toleráns iszlámot képviselte, de nem lépett fel határozottan a dzsihád harcosok ellen. Emiatt megbukott. Azóta a laikus pártok elszánt harcot hirdettek az iszlám fanatizmus ellen. Tunézia talán a leginkább világra nyitott arab állam, a vallási fanatizmusnak itt viszonylag kevés követője akadt. De amikor kitört a polgárháború Szíriában, akkor tucatszám mentek fiatal dzsihád harcosok Tunéziából, hogy harcoljanak a “hitetlen Asszad elnök ellen”.

Az ország egyik fő problémája az óriási munkanélküliség, amely sok fiatalt elkeserít és nyitottá tesz a szélsőséges eszmékre. Ezért érezte úgy a kormány, hogy a terrortámadást követően határozottan kell fellépni a dzsihád harcosok ellen bezárva azokat a mecseteket, ahol szent háborúra buzdítanak és elnémítva azokat a televíziókat, rádiókat és honlapokat, ahol a fanatikus imámok egy iszlám állam megteremtését szorgalmazzák Tunéziában és egész Észak-Afrikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez