HRW: kivégzéseket tartott a rendőrség Kongóban

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet szerint a rendőrök jogellenesen kivégeztek legalább 51 embert Kongóban egy szervezett bűnözés elleni művelet során.

 A kedden kiadott jelentés szerint a kinshasai bűnbandák ellen tavaly novemberben indított, három hónapos rendőrségi műveletben további 33 ember eltűnt.

A HRW azt követelte, hogy az ENSZ és más nemzetközi szereplők gyakoroljanak nyomást a kongói kormányzatra a felelősök elfogása és megbüntetése érdekében.

Az emberi jogi szervezet jelentése szerint – amely mások mellett az áldozatok rokonainak és rendőröknek a beszámolóit tartalmazza – a rendőrök családtagjaik szeme láttára és piactéren is végeztek ki fegyvertelen fiatalokat, hogy elrettentsék a lakosságot a bűnözéstől.

Múlt hónapban az ENSZ is közzétett egy jelentést hasonló tartalommal.

A kongói kormányzat nevében Richard Muyej belügyminiszter ez utóbbit visszautasította, és azt hangoztatta, hogy a szerzők a kormány stabilitásának megingatására törekszenek. A kabinet egyúttal kiutasította az országból az ENSZ ottani emberi jogi irodájának vezetőjét.

Az ország vezetése elismerte, hogy a művelet során egyes rendőrök követtek el törvénysértést, ám az általuk említett bűncselekmények között sem gyilkosság, sem emberrablás nem szerepelt, csupán kevésbé súlyos jogsértések.

Kongó keleti részében fegyveres csoportok sokasága igyekszik megszerezni az ellenőrzést a bőséges természeti források fölött. A fővárosban, Kinshasában pedig régóta szervezett bűnbandák tartják rettegésben a lakosságot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez