Pokolgépes támadás egy nigériai mecset ellen, sok halott

Több tucatnyian meghaltak és sokan megsebesültek egy mecset elleni pokolgépes támadásban pénteken Nigéria muszlim többségű északi részén, ahol gyakran követ el merényleteket a Boko Haram iszlamista terrorszervezet.

 A hármas robbantásos merénylet Kano városának nagymecsetét vette célba a pénteki ima idején. Szemtanúk szerint a három pokolgép egyszerre lépett működésbe az ima miatt zsúfolt mecset kertjében, a robbanás után ismeretlenek tüzet nyitottak a tömegre. Az áldozatok számáról egymásnak ellentmondó jelentések láttak napvilágot.

A kanói rendőrfőnök-helyettes közlése szerint a merényletben 35-en vesztették életüket és sokan megsebesültek. Az AFP francia hírügynökség viszont arról adott hírt, hogy egy riportere a kanói halottasházban 92 áldozat holttestét számolta össze. Az AFP korábban kórházi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy legalább 64-en haltak meg és 126 a sebesültek száma.

Feltételezések szerint a merénylet célpontja Kano emírje, Sanusi Lamido Sanusi lehetett, akinek palotája a mecset mellett áll. Nigéria második számú muzulmán elöljárója – a központi bank volt elnöke – az előző héten élesen kikelt a Boko Harammal szemben, és felszólította híveit, hogy szálljanak szembe a terrorszervezettel. Munkatársai szerint az emír nem tartózkodott a mecsetnél a robbantások idején.

A merényletért nem vállalt felelősséget semmilyen sem, de az megfigyelők szerint a Boko Haram támadásainak jegyeit hordozta magán.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén. A Human Rights Watch jogvédő szervezet becslései szerint a csoport tagjai legalább kétezer civil lakossal végeztek az év eleje óta. A szervezet templomokat, iskolákat, illetve a radikális ideológiáját nem osztó mecseteket is gyakran vesz célba.

Tavaly májusban a nigériai vezetés szükségállapotot hirdetett ki az ország egy részén, és ENSZ-adatok szerint csak azóta másfél millió ember hagyta el otthonát a térségben az erőszak miatt. Észak-Nigériában csütörtökön egy buszpályaudvaron történt robbantásos merényletben 40-en haltak meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez