Nincs jogod hódítani, nem félünk! – Válasz az orosz nacionalista videóra

Éppen egy hete számoltunk be az orosz-ukrán propaganda háború egyik legprofibb kisfilmjéről, amely az orosz hódítás mellett érvel. Íme a válasz: hol és miért örültek az orosz csapatok kivonulásának.

„Orosz hódító vagyok, és unok már emiatt folyton bocsánatot kérni. Születésemtől fogva jogom a hódítás. Agresszor vagyok és véres szörnyeteg! Reszkess!” – figyelmeztet az „Én, az orosz hódító” című videó miközben Szibériával, a Baltikummal, Közép-Ázsiával és Ukrajnával példálózik, ahová fejlődést és gyarapodást vitt az orosz invázió.

A már ötmilliós nézettséget szerző alkotásra megérkezett a válasz. Az „Én – Orosz hódító” című kisfilmet ugyan a széles körben ismert pénzügyi elemző, Sztyepan Demura is megosztotta, egyelőre még csak pár százezren látták.

Az első verzióval szemben a mostani az orosz hódítások árnyoldalát mutatja be, olykor igen sokkoló képekkel: A virágzó Afganisztánból mára a világ legszörnyűbb, fegyverektől, erőszaktól és drogoktól megtépázott helye lett. Majd azok a terültek következnek, ahol az oroszok kivonulása után megindult a fejlődés. Például az átlag lengyel négyszer jobban él az átlag orosznál, Finnországban pedig olyan telefonok, ruhák és élelmiszerek készülnek, amilyenekről Oroszországban csak álmodoznak, stb. Később pedig beismeri az orosz hódító, hogy ő okozta milliók halálát Ukrajnában, a Holodomor, a Nagy Éhínség során.

Az alig kétperces videóban Budapest is szerepel, Prágával, Tbiliszivel és Vilniusszal együtt, ahol szovjetellenes demonstrációkat tartottak. Majd önmagával is szembenéz az orosz hódító: „Még mindig nem tanultam meg utakat építeni, háztartási gépeket készíteni és megfelelő ruhákat varrni. Én csak fájdalmat és gyűlöletet tudok kelteni.” Az első változathoz hasonlóan ez is egy figyelmeztetéssel végződik: „Ma hozzád érkezem, mert én egy hódító vagyok.”

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez