Jogom van hódítani, reszkess! – Milliók látták az orosz nacionalizmus profi videóját

Kreatívok játszanak a nyugati-orosz konfliktus egyik színterén. A Youtube-ra feltöltött tengernyi propagandafilm között az egyik legfrissebb orosz alkotás több mint három millió néző figyelmét követelte már: „Orosz hódító vagyok, és unok már emiatt folyton bocsánatot kérni.”

Érdekes megfigyelni, ki hogyan interpretálja az elmúlt időszak geopolitikai ellentéteit. A számtalan jópofa, elgondolkodtató kompozíció között igazi mesterművek is vannak. Az orosz nacionalizmust egészen elképesztő színvonalon támogatja egy bizonyos Okeyamnet, azaz Nem az OK-ra művésznév alatt tevékenykedő illető.

Legújabb videójának címe: „Az orosz hódító.” A profi grafikával készített filmben az orosz hódító mutatkozik be, akinek a „foglalkozása” a történelem során alakult. Az orosz hódítások előnyeit sorolja fel, amelyeknek köszönhetően például Szibériában folyik a nyersanyagok kitermelése, illetve gyárak és városok nőttek ki a földből, a balti államokban megindult az autógyártás, Közép-Ázsiában az iparosítás, a csatornázás és az űrkutatás, Ukrajnában pedig a gépgyártás, és így tovább. Rögtön ezek után következnek a mára jellemző negatívumok. Vagyis mióta nincsenek oroszok a Baltikumban, az ottaniak jó része az európai WC-ket takarítja, a közép-ázsiaiak amerikai hitelekből élnek és kábítószert termesztenek, Ukrajnában pedig minden tönkrement és csak a diktatúrát építik.

Az érvelés után hangzik el a már részben idézett kulcsmondat: „Orosz hódító vagyok, és unok már emiatt folyton bocsánatot kérni. Születésemtől fogva jogom a hódítás. Agresszor vagyok és véres szörnyeteg! Reszkess!” Majd az Oroszország ellen induló hódítások következnek, és a kérdés: hol van ma már Napóleon, hol van ma már Hitler? Ezután arra kér  a szerző, értsük meg, neki nincs szüksége a részrehajló nyugati értékekre, hiszen neki egész más az érdeke: „Szépen kérlek utoljára: ne piszkálj! Én békét építek,  szeretem a békét, de bárkinél jobban tudok háborúzni.” Végül az üzenetet elküldi Barack Obamának.

Hogy pontosan ki készítette a filmet, nem tudni. A Vkontakte oldalon regisztrált adatlapja bejegyzéseiből annyi derül ki, hogy követőivel rendszeresen megosztja, hogy is áll az éppen aktuális film. Az eredeti tervek szerint ennek a mostaninak február 23-án, a Haza védelmezőinek napján (Oroszországban piros betűs ünnepnap) kellett volna megjelennie, de a Youtube-ra csak pár nappal később töltötte fel Jevgenyij Zsurov novoszibirszki blogger. A nézők száma pedig azután ugrott meg, hogy Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes kiposztolta Twitterére.

Nem ez az első kisfilmje az alkotónak. Tavaly ősszel az ukrán válságról készített hasonló számítógépes grafikával egy videót, amelyben a félmeztelen Vlagyimir Putyin egy lézerszemű medvével lő, és amely szerint az Egyesült Államok a Kínával szembeni versengés keretein belül állította szembe Európát és Oroszországot. A több mint 23 ezer követőjének már bejelentette a Vkontakte oldalán, hogy hamarosan következik az új videó.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez