Anyatejből rákgyógyszert, Szibériából

Bár már korábban kiderült, hogy az anyatejben található lactaptin protein hatékony a ráksejtekkel szemben, a klinikai kísérletek előtt még több vizsgálatot el kell végezni: ezekre a legújabb szibériai kutatóintézetben kerül majd sor.

Az anyatej nagyszerűségét egy 2010-es tudományos felfedezés is megerősítette, amikor a lundi és göteborgi egyetemek kutatói rájöttek, hogy az anyatej hasznos lehet a hólyagrák gyógyításában. Az így kezelt betegek szervezetében elhalt ráksejteket találtak a tudósok. Később Novoszibirszkben azt is megállapították, hogy az anyatej lactaptin proteinje 40 különböző rákfajtát tud elpusztítani.

Egyelőre ezt még csak mesterséges körülmények között és állatokon végzett kísérletekkel bizonyították – tájékoztatta Vlagyimir Rihter novoszibirszki tudós a The Siberian Times-t. A következő lépcsőben a humán kísérletekre készítik elő a gyógyszert, mégpedig egy új intézetben (Competence Centre for the Production of Pilot Batches of Biotech Products), amely kifejezetten az új készítmények bevezetésére szakosodott. Ez a hiányzó láncszem a kutatás és a tömeggyártás között, magyarázta Rihter, aki azt is elmondta, hogy a proteinkészítményeken kívül nukleinsavból és monoklonális antitestekből fejlesztett gyógyszereken is fognak majd dolgozni.

A szibériai Biokémiai és Gyógyászati Intézet egyik részlegeként létrejött új egységet részben a legnagyobb orosz gyógyszergyár, a Pharm-Eco finanszírozza, amely már több mint 50 millió rubelt költött a laboratóriumra. A nagy reményekkel kecsegtető vállalkozásban egyelőre húszan dolgoznak, de hamarosan újabb munkatársakat is felvesznek különböző oroszországi intézetekből.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez