Elit kéksisakosokat öltek meg Kongóban

Az elmúlt 48 órában kétszer is megtámadták az ENSZ békefenntartó missziójának katonáit a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti régiójában, Észak-Kívuban, ahol több tucat lázadószervezet működik. A legutóbbi összecsapásokban két tanzániai békefenntartó vesztette életét, és legalább 13-an súlyosan megsebesültek.

Az ENSZ kongói békefenntartó missziója (MONUSCO) jelezte, hogy az elmúlt két napban megszaporodtak a támadások a régióban. Először egy ENSZ-helikopterre lőttek rá a térségben garázdálkodó lázadók, a gép éppen egy magas rangú katonatisztet szállított. A helikoptert szerencsére nem sikerült lelőniük, de nem sokkal az incidens után a MONUSCO egyik gyors reagálású egységét is támadás érte az ugandai határ közelében. A MONUSCO szóvivője arról számolt be, hogy a kéksisakosokat Beni településtől 12 kilométerre támadták meg. A rajtaütésben két tanzániai békefenntartó meghalt, 13-an megsebesültek és 4 katona eltűnt. Nincs kizárva, hogy őket fogságba ejtették a lázadók.

Azt nem tudni pontosan, hogy a támadásokat mely lázadó milícia hajtotta végre. A MONUSCO azonban jelezte, hogy nagy valószínűséggel az ugandai UADF harcosai lendültek akcióba. Az UADF (Uganda Allied Democratic Forces) egy puritán iszlamista milícia, amely jelenleg a legerősebb és legaktívabb a térségben. A 90-es években alakult, és az Uganda nyugati részén található Ruwenzori hegységből származik, de már évek óta a Kongói Demokratikus Köztársaságban működik, miután az ugandai hadsereg kiszorította az országból.

A kongói kormányerők az ENSZ békefenntartó missziójának támogatásával még tavaly indítottak offenzívát az UADF ellen, miután a lázadók lemészároltak 200 embert Beni közelében. A hadműveletek során az UADF-et sikerült visszaszorítani, de felszámolni már nem tudták a kongói kormányerők. A becslések szerint az UADF körülbelül 2-3 ezer jól képzett, illetve felfegyverzett harcosból áll.

Martin Kobler, a MONUSCO vezetője elítélte a kéksisakosok ellen irányuló akciókat, és azt mondta, hogy a jövőben nem tűrnek el ilyesmit. Jelezte, hogy a mostani támadások után új, átfogó offenzívát indítanak a térségben, hogy megtisztítsák azt a civil lakosságot is rettegésben tartó milíciáktól és lázadószervezetektől.

Ban Ki Moon ENSZ-főtitkár is hasonlóan reagált a békefenntartók elleni támadásra, és figyelmeztette a térségben működő lázadószervezeteket, hogy minden egyes támadásuk a kéksisakosok ellen háborús bűnnek minősül, és a felelősségre vonást nem úszhatják meg.

Észak-Kívu évtizedek óta különböző fegyveres szervezetek ellenőrzése alatt áll, melyek gyakorlatilag felosztották a térséget egymás között. Az ásványkincsekben rendkívül gazdag vidék jelentős anyagi forrást jelent számukra. A kongói kormányerők és az ENSZ békefenntartói már évek óta próbálnak rendet tenni, de hiába. Akárhányszor felszámolnak egy helyi lázadócsoportot, egy új lép a helyébe, ami nagyban megnehezíti a béke és a rend megteremtését a térségben. Az ENSZ 2013-ban egy 3000 katonából álló elit gyors reagálású egységet is felállított Észak-Kívuban, hogy levadássza a helyi milíciákat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez