Orosz-izraeli pávatánc: miért nem kapott drónokat Ukrajna?

Személyesen ítélte el Oroszországot Netanjahu izraeli miniszterelnök, amiért az légvédelmi rakétákat szállít Iránnak. Putyin orosz elnök viszont arra figyelmeztette Izraelt, hogy ne adjon el drónokat Ukrajnának.

Furcsa pávatánc folyik Oroszország és Izrael között – jelenleg elsősorban a drónok miatt. Az Israel Aerospace Industries a világ egyik legnagyobb dróngyártója. 50 külföldi kliense van, akiket azonban a cég nem ismertet. Csak annyit lehet tudni, hogy az IAI 2005 és 2013 között 4,6 milliárd dollár értékben adott el pilóta nélküli repülőgépeket külföldön.

Az egyik fontos vevő nem volt más, mint Oroszország. Moszkva a grúziai háború idején (2008) szembesült a drónokkal, melyekkel Grúzia hadserege rendelkezett, az övé viszont nem. 2010-ben aztán nyélbe is ütöttek egy 15 drónról szóló szerződést Izraellel. A legfontosabb viszont az, hogy közös üzem épült Oroszországban a pilóta nélküli repülők előállítására. Vagyis az oroszoknak immár saját drónjaik vannak.

Miért ment ebbe bele Izrael? Mert Moszkva megígérte, hogy betartja a fegyverembargót Iránnal szemben, és nem szállítja le Izrael fő ellenségének az S 300-as légvédelmi rakétákat. Miért izgatja ez Izraelt? Mert ezek az orosz rakéták hatékony légvédelmi pajzsot teremtenének Irán nukleáris központjai körül, melyeket Izrael halálos fenyegetésnek tekint. Ami még rosszabb Izrael szempontjából: Irán libanoni barátai, a Hezbollah milicistái is kapnának az orosz légvédelmi rakétákból.

Így aztán Izrael nehéz helyzetbe került, amikor Ukrajna külügyminisztere drónokat kért tőle. Putyin elnök a hírek szerint felemelte a telefont, és megkérdezte Netanjahu miniszterelnököt: áll-e még az alku? A beszélgetés részletei nem ismertek, viszont Ukrajna nem kapta meg az izraeli drónokat. A Bloomberg értesülései szerint az izraeli kormány fúrta meg az akciót. Izrael semleges maradt az ukrajnai konfliktusban, holott nagy amerikai nyomás nehezedett rá: működjön együtt a Nyugattal és támogassa az ukrajnai rendszert.

Ehhez képest Putyin elnök mégis átlépte a határt. Közölte: az embargó immár nem érvényes, a rakétákat leszállítják Iránnak. Kérdés persze, hogy mikor. Moszkva álláspontja az, hogy csak azután, ha a hat nagyhatalom már megállapodott Iránnal a nukleáris program befagyasztásáról.

Itt tart most az orosz-izraeli pávatánc, amelynek a drónok immár nem oly fontos részei. Működik ugyanis az izraeli-orosz drónüzem orosz földön, ahol izraeli technológiával gyártják a drónokat. Ha Izrael mégis úgy döntene, hogy szállít drónokat Ukrajnának, akkor azzal nem okozna nagy csapást Oroszországnak. A Bloombergnek nyilatkozó izraeli biztonságpolitikai szakértő szerint nem is ezen gondolkodnak Jeruzsálemben, hanem azon, hogyan gyengíthetik meg Oroszország fő szövetségesét a térségben: Asszad elnök rendszerét Szíriában.

Kép: Az Israel Aerospace Industries egyik drónja (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez